Foto: Sten Sjöström/Sveriges Radio.
USA-bloggen

Veterans day

Lite försenat här en rapport från fredagen den 11: Då var det Veterans Day, den dag när USA hedrar sina soldater som varit med i landets alla krig, och i Rapid City, South Dakota, var det stor parad på Main Street.

  Det var gamla gubbar från andra världskriget, äldre medelålders från Vietnamkriget och yngre från Irak och Afghanistan. Trottoarerna var fulla med åskådare som ville hylla sina hjältar. Många hade med sig campingstolar som de satt på för att klara av den l-å-n-g-a- paraden. I USA är patriotismen och stödet till "our brave men and women in uniform" verkligen självklar.

  Lite kändes det också som en karneval för hela staden och dess invånare. Alla möjliga grupper deltog i paraden som inte alls hade med militären att göra, skolelever, scouter, veteranbilsägare, olika föreningar. Rapid Citys Miss Tonåring åkte i öppen sportbil och brandbilar och ambulanser avslutade tåget till åskådarnas applåder. Det verkade som paraden för åtminstone en stund förenade staden.

  Efter Rapid City har jag kryssat vidare genom South Dakota och Nebraska.

  För att fortsätta det krigiska temat besökte jag en numera nedlagd kontrollcentral för kärnvapenmissiler. South Dakota var fullsmockat med raketer under kalla kriget.

  Vi tog hissen ner till en underjordisk bunker där knappen fanns för att skicka iväg robotarna. Eller rättare sagt var det en nyckel som skulle vridas om. I bunkern arbetade två personer och bägge måste vrida om var sin nyckel samtidigt. Guiden, Ray, hade själv arbetat där och han sa att han alltid hade sovit gott om natten.

  Den stora frågan i Nebraska är planerna på att bygga en ny oljeledning genom delstaten. Många lantbrukare är rädad för att det kommer att läcka ut olja och förorena grundvattnet som försörjer allt jordbruk. President Obama har precis beslutat att man ska undersöka om det går att hitta en annan väg för pipelinen.

  Tidigare har jag "klagat" på att jag inte sett några polisbilar ute på vägarna. Nu har jag i varje fall sett två så jag känner mig lite lugnare...


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".