Korrespondentbloggen

Är det där en banan i din ficka, eller...?

Att behöva genomgå säkerhetskontroller på flygplatser är sällan roligt, men en liten incident på Karachis flygplats mildrade min leda över dessa ständiga kontroller.

Jag var på väg till en flight till Islamabad, och redan innan man får checka in på flygplatser här i Pakistan sker första kontrollen av allt bagage samt en kroppsvisitering.
 
Lydigt höll jag mina mobiltelefoner i handen medan kontrollanten, en man i 40-årsåldern i prydlig khakifärgad uniform, kände längs mina byxben och klämde på mina fickor.
 
Plötsligt fick han ett bekymrat veck i pannan när han upptäckte något hårt, tjockt och avlångt i min högra kavajficka.
 
En pistol? Han pekade uppfordrande på fickan och bad mig ta upp föremålet. Själv kunde jag inte komma på vad det kunde vara. Men när jag drog upp föremålet sprack han upp i ett brett leende.
 
En praktfull banan!
 
Jag hade glömt att jag i sista stund plockat med mig den fina bananen från fruktfatet när jag i hast lämnade hotellrummet i Karachi vid sextiden samma morgon. Jag visste redan att min flight skulle vara försenad och det fanns ingen tid för hotellfrukosten, så bananen skulle bli perfekt proviant.
Nu delade khakimannen och jag ett litet ögonblick av munterhet.
 
Sådana ögonblick är förresten inte ovanliga i Pakistan, ett problemfyllt land där man ofta överraskas av små mänskliga gester som gör livet lite lättare.