Lotten Collin. Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio

Lotten Collin, Rio de Janeiro

Att komma till Latinamerika känns som att komma hem. Både mentalt och fysiskt – det är här jag bott till och från under mitt vuxna liv, det var här jag kom underfund med att jag skulle bli journalist och inte musiker, och det var här jag lärde mig att aldrig komma i tid.

Under det dryga decennium som gått sedan jag först kom till Chile med två gitarrer för att studera musik, har mycket hänt.

Då präglades Latinamerika av en anti-imperialistisk rörelse, där debatten handlade om vad George W Bush gjorde och inte gjorde på USA:s bakgård. I dag har bakgården styckats av och blivit en helt egen tomt.

Latinamerika har byggt upp egna relationer till både omvärlden och till sina inbördes grannar. Kontinenten vimlar av olika samarbetsorganisationer och handelsallianser, och man blickar ut mot Kina, Indien och Turkiet snarare än mot Washington.

Jag arbetade under mina journalistiska hundår som frilans i Latinamerika och kuskade runt på illaluktande och dammiga bussar för att göra reportage om Evo Morales seger i Bolivia, om Venezuelas försök att utvinna oljesand och om sexualiserat våld i den colombianska konflikten.

Sedan dess har jag varit utrikesredaktör på Ekot, sommarvikarierat som korrespondent i USA och Afrika samt varit producent på utrikesmagasinet Konflikt i P1.

När jag nu återvänder ”hem” vill jag knyta ihop världen och berätta om allt det som binder oss samman: råvarorna, migranterna, korruptionen, religionen, och så förstås kärleken till fotboll.

Och även om det nog blir färre – och kortare! – bussresor som utrikeskorrespondent, så hoppas jag att lika många berättelser får passera min mikrofon på väg mot svenskarnas radioapparater.

Lotten Collin, Rio de Janeiro

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista