Aleppo
1 av 2
Foto: TT
Staffan de Mistura, särskilt FN-sändebud till Syrien. Foto: Ronald Zak/TT
2 av 2
FN-sändebudet Staffan de Mistura säger att han fått indikationer om vapenvila. Foto: Ronald Zak/TT.

Vapenvila i Aleppo kan vara nära

"Man är beredd att stoppa all flygbombning"
1:51 min

I syriska staden Aleppo har striderna mellan regeringen och dess motståndare varit hårda de senaste dagarna.

Nu säger FN-sändebudet Staffan de Mistura att han fått signaler från syriska regeringen att en tillfällig vapenvila i Aleppo kan vara nära.

– Syriens regering har indikerat att man är beredd att stoppa all flygbombning i sex veckor i Aleppo, sa FN-sändebudet Staffan de Mistura på en presskonferens efter att han sagt samma sak till Fn:s säkerhetsråd.
När en sådan vapenvila kan bli av är däremot oklart.

Beskedet kommer efter en ny offensiv i Aleppo där regeringen ska ha tagit över kontrollen över byar, och även skurit av vapenförsörjningen för motståndargrupper.

Samtidigt kommer uppgifter om att över 70 stridande ska ha dödats från regeringssidan när motståndarna, som sträcker sig från al-Qaidagruppen Nusrafronten till mer västuppbackade rebellgrupper besvarat striderna.

– Men, fortsatte De Mistura vid sin korta presskonferens, jag har inga illusioner än. 

Tidigare försök till förhandlingar mellan syriska regeringen och motståndargrupper har brakat samman, och de två som tidigare haft jobbet som FN-sändebud har hoppat av. Målet som De Mistura arbetat för sedan oktober, med tillfälliga vapenvilor, är ett svårt jobb. 

Trots det säger han att han fått löftet om vapenvila efter ett långt möte med president Bashar al-Assad vid sitt senaste besök till Syrien och att han snart tänker åka dit igen.

Regimmotståndarna säger att de väntar på handling från Assadregimens sida, snarare än löften. 
Över 200 000 människor har dött i de snart fyra år som inbördeskriget i Syrien har pågått.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".