Richard

 

Richard Frigren var Blekinges mest kände kuplettsångare i sann Karl Gerhard-stil. 

Richard föddes i Karlshamn 1913 och hette Andersson fram till 1960‑talet då han tog släktnamnet Frigren.

Hans far, som också hette Rikard med annan stavning, var från Rödeby och hans mor Ida från Sternö, Karlshamn. 

När Richard inte gjorde revyer arbetade han i möbelbranschen.

Richard Frigren avled i Stockholm den 4 december 2002. Hans namn och gärning i revysammanhang hyllas genom SR Blekinges årliga RevyRichard.

Första revyn 1934
Richard Frigren började sin revykarriär redan som ung i Karlshamns godtemplarförening Nytta och Nöje, NN.

Tillsammans med andra revyentusiaster satte Richard upp sin första kritikerrosade NN revy Lev livet leende 1934 där han bland annat bidrog med fyra egna texter.

Efter detta lades grunden för en långrevyperiod. Revycharmören Richard gifte sig med Elsa som han 1937 fick sonen Richard med (enligt familjetraditionen döpt efter sin far) och elva år senare kom Erik Lennart.

Tills Stockholm på 40-talet
Familjen flyttade till huvudstaden på 1940‑talet eftersom det där fanns fler arbetstillfällen både inom och utanför teatern för Richard.

Efter att ha provat på många olika jobb fick han så småningom anställning inom möbelbranschen. Men eftersom hans hjärta tillhörde teatern fortsatte han med revy även i Stockholm.

Han gjorde tre revyer för Spårvägens teaterklubb och medverkade under 1940‑talet också i folkparksturnén Kabaré Tre Knas med Gunnar ”Knas” Lindkvist, Nils Ohlsson och Carl Gustaf Lindstedt.

Jämfördes med Karl Gerhard
I föreställningen var Richard kuplettsångare och konferencier. Richard Frigren har ofta jämförts med Karl Gerhard, en hedrande stämpel han emellertid ibland kunde bli trött på.

Jämförelsen var ganska naturlig eftersom Richards sätt att framföra de humoristiska eller satiriska kupletterna, hans kroppsstorlek, längd och sätt att gå och röra sig på var förbryllande likt Karl Gerhards.

Återvände till länet
Richard återvände till Blekinge som ständig sommargäst genom ett köp av en stuga på Västa Bokö i Karlshamns skärgård 1955.

Där byggdes också en sjöbod som kom att fungera som skrivarstuga. I detta favoritnäste skrev Richard alla sina texter till NN‑revyerna i slutet på 1950‑talet och 60‑talet liksom de till Karlshamnsrevyerna som startade 1981 med en viss Bengt Olsson som producent.

Slutade aldrig skriva
Richard spelade revy i Karlshamn fram till 1992.

Det sista framträdandet han gjorde i hemstaden var år 2000 då han fick hedersuppdraget att inleda Revy‑SM på Stadsteatern.

Richard Frigren var aktiv med sitt skrivande fram till sin död i Stockholm den 4 december 2002.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista