Konst

Mats Arvidsson om Hugo Simbergs Sårad ängel

Hugo Simberg (1873 - 1917) var en finländsk målare, grafiker och skulptör.

Simberg föddes i en högborgerlig familj i Fredrikshamn, som ett av 12 barn. Fadern var överste, modern tog hand om de många barnen. Efter skolgång i Viborg kom Simberg till Konstakademien i Helsingfors, men insåg redan vid 22 års ålder att han ville ha någonting mer. Han skrev till sin idol Aksel Gallen-Kalela, kalevalamålaren och den finska mytologiens profet, och bad att få bli hans privatelev och 1895 kom han till Gallen-Kalelas tillhåll i Ruovesi i Tavastland.

Målningen Sårad ängel gjorde han 1903 och det har spekulerats mycket kring den bilden, att det kanske skulle handla om honom själv, han hade just klarat sig igenom en hjärnhinneinflammation när den målades, även om det också finns skisser som är daterade före sjukdomen.

Åren efter Sårad ängel var Simberg upptagen med en stor uppgift, han hade fått jobbet att utsmycka domkyrkan i Tammerfors, efter eget huvud, och när det var klart gav han sig ut på resor igen, till Paris, London och USA.

Hugo Simber dog 1917, 44 år gammal i en hastigt påkommen, ospecificerad sjukdom. Hans sista bild är en etsning, Svedjerök.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista