I walked with a zombie från 1943
Film

Lars Lönroth om I walked with a zombie

I walked with a zombie gjordes 1943 och regisserades av Jacques Tourneur. Tourneur hade då tidigare gjort den framgångsrika Cat People.

Filmens handling är inspirerad av Charlotte Brontës roman Jane Eyre, men med en förkärlek för övernaturliga element. I centrum står sköterskan Betsy, som får jobb i Karibien. Hon ska ta hand om den sjuka hustrun till en man som äger en sockerodling... Filmen genomsyras av tvetydighet, ett nyanserat spel och av trovärdiga rollgestalter.

Filmen blev en succé både hos kritiken och publiken och den har med tiden kommit att ses som en av de främsta zombie-filmerna någonsin.

Den österrikiska författaren och nobelpristagaren Elfriede Jelinek har utnämnt just Jacques Tourneur till en av sina favoritregissörer och vad hon här fascineras av är dessa zombies som inte kan leva, inte kan dö, sömngångare som befinner sig i två olika världar och samtidigt ingenstans, ”nicht weg und doch nicht ganz da”.

Lars Lönroth har tittat på I walked with a zombie ännu en gång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista