Gästbloggaren

Landshövding Bo Könberg bloggar om invigningar och premiärer

Vad gör en landshövding? Det enklaste svaret är att han eller hon är chef för länsstyrelsen i länet. I mitt fall i Södermanlands län med snart 270 000 invånare. På länsstyrelsen arbetar ca 190 personer. Alla utom två finns på huvudkontoret vid Stora Torget i Nyköping. Att vara chef för det tar förstås en hel tid, men det måste finnas tid för annat också. Landshövdingen är utsedd av regeringen. Han eller hon förväntas företräda sitt län gentemot alla, inkl regering och riksdag.

Det där med att företräda länet kan handla om riktigt långsiktiga frågor som att försöka få stöd för att tågträngseln inne i Stockholm skall byggas bort och att Ostlänken mellan Stockholm och Linköping bör byggas. Men det kan också handla om att inviga naturreservat och industriinvesteringar. I höstas var jag bl a med om att inviga Stenhammars naturreservat. Den som förrättade invigningen var arrendatorn själv, Hans Majestät Konungen. Senare på dagen var jag i Torshälla och blev visad den nyinvestering som Outokompu gjort och som invigts samma dag. En annan stor invigning som jag var med om i höstas var Pfizers mycket stora investering i Strängnäs. Och i våras var jag med om invigningen av Oxelösunds stora kran, som ”seglat” hela vägen från Kina. Veckan före jul invigde jag en stor investering som Camfil i Trosa genomfört.

Det är förstås extra skojigt att i dessa tider få vara med om invigningar av tunga industriinvesteringar. Blir det inga premiärer då? Jorå, men kanske inte lika många som man kan tro. I november/december var det två och båda på Nyköpings gamla fina teater. I november återinvigdes 1800-talsteatern efter en omfattande renovering med två finländska stycken. I december kunde man för första gången i Nyköping på storskärm se en operaföreställning direkt från Metropolitan i New York. Det var Hoffmans äventyr och både föreställningen och tekniken var fantastisk.


Förväntan

Då är vi här. I ett nytt år, i ett nytt decennium. Framtiden är steget före – orörd och lovande eller kanske skrämmande. Med nyfikenhet eller förskräckelse kastas vi in i den.

Med en lättnadens suck eller en ömsint blick över axeln lämnar vi 2009 bakom oss. Vi lämnar det gamla och ger oss in i det nya. Egentligen är det väl ingen skillnad mot en vanlig morgon. Varje morgon är väl en start på det nya. Varje morgon tar vi ett steg ut i det okända. Men med ett nytt år i almanackan blir det så tydligt. Vi får ett avstamp mot framtiden. Tidens gång blir så tydlig. Vi sammanfattar det gamla och blickar fram mot det nya.  Skapar förhoppningar och förväntningar - underbara förväntningar. Jag tror att vårt behov av att få hoppas är stort. Vi behöver få hoppas, behöver få längta. Vi behöver få planera semestrar, drömma om det nya och känna pirret av förväntan och ovisshet.

I Haffa ger vi oss nu ut i det nya och kastar en ömsint blick över axeln och vinkar till min ärade kollega Juliana Fritzhand när hon nu ger sig iväg på andra äventyr. Min förhoppning är att du och jag tillsammans ska ge en bild av hela vårt län på väg mot helgen. Att ni alla som lyssnar finns med mig i Haffa och berättar, tycker till och ger oss små glimtar av din fredag.

Jag hoppas att du ringer till mig och berättar om stort och smått. Att du delar med dig av förväntningar inför helgen och saker som berör dig. Antingen kan du ringa på vår telefonsvarare 016-16 16 16 eller maila till haffa@sr.se

Kanske har du ett ämne du vill ta upp här i vår gästblogg, kanske har du ett förslag på vem du vill höra i vår fredagspanel, kanske vill du bara säga hej. Jag hoppas att du hör av dig. 

Pia Lindhe Rudolf, programledare för Haffa

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".