Takida - rockers, trosdesigners och riktiga Svenssons

16 min

De är rockkillarna som ofta beskrivs som tjejfavoriter. De är historiska på Trackslistan med sina 50 veckors listplacering med låten Curly Sue. Riktiga rockers som till och med designar egna tjejtrosor och gör entré på motorcyklar.

Los Takidos kallar de sig ibland, men oftast hör vi dem under namnet Takida.

I Haffa avslöjar de att rockersbilden inte är helt sann.

- Vill tjejerna ha riktiga rockstjärnor ska det inte ringa oss. Vi är vanliga tråkiga Svenssons som har turen att få hålla på med musik, säger sångaren Robban Pettersson och skrattar.

Takida bildades i Ånge 1999. Robban fick kontakt med Tomas Wallin och Fredrik Holm. Tillsammans började de skapa musik och blev snart uppskattade lokalt.

- Vi ringde runt till ungdomsgårdar och andra ställen och bad om spelningar och försökte få skivbutiker och bensinmackar att sälja våra skivor, berättar Tomas Wallin som även han fortfarande är med i bandet.

- Jag kommer ihåg att jag gömde våra skivor i skivbackarna i en stor skivbutik på Times square i New York när jag var där, säger Robban. Det var ett sätt att nå ut med sin musik och skapa efterfrågan.

Det tog 8 år innan Takidas första albumet gavs ut. 2006 kom albumet "Make You Breathe". Även innan albumet kom hade de en trogen skara fans och de kände ingen stress att knyta upp sig på ett skivbolag utan jobbade på och skötte allt själva.

- Har man en övertygelse så finns det alltid en väg att gå, säger Mattias Larsson som är gitarrist i Takida.

Förra året skapade de sin egen festival i Ånge, Ljungarocken. De har själva alltid varit flitiga festivalbesökare och haft en dröm om att skapa en egen. De räknar med att Ljungarocken blir ett återkommande evenemang och planerar en ny upplaga av festivalen till nästa år.