Foto: Filippa Bohlin/Sveriges Radio

Västtrafik tar bort utcheckningarna på bussen

0:52 min

I höst ska Västtrafik testa ett nytt biljettsystem som baseras på hur långt du som resenär faktiskt reser. Men det kommer dröja innan det nya systemet blir verklighet för alla.

Kritiken har varit hård mot Västtrafiks biljettsystem ända sedan det infördes. Sedan valet har en arbetsgrupp arbetat på att försöka hitta bättre lösningar och snart tas de första stegen mot ett enklare system.

Idag krävs att man stämplar biljetten både när man går på och när man går av, men avstigningsstämplingen ska tas bort.

– Checkouten ska försvinna, och därmed förvinner också kontoladdningen och istället kommer det ett flexisortiment, säger Ulrika Frick (MP), ordförande i regionens kollektivtrafiknämnd.

Det är nya biljetter med större valfrihet enligt Urika Frick och priset på resan ska avspegla hur långt resenären faktiskt reser.

De första stegen i det nya systemet ska tas nästa år.

– Det är då vi börjar med att ta bort checkout och vi börjar också med att förändra biljettautomaternas utseende så att det ska bli lättare att förstå hur jag ska genomföra min resa, säger Ulrika Frick.

Arbetsgruppens förslag ska nu diskuteras och testas och beroende på hur testerna faller ut kommer det genomföras succesivt under kommande år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista