1 av 2
Charlotte Kalla och Helena Ekholm Foto Anneli Johansson P4 Jämtland 101102
2 av 2
Helena Ekholm och Charlotte Kalla Foto Anneli Johansson /P4 Jämtland 101102
Skidor

Möte med Charlotte Kalla och Helena Ekholm

Charlotte Kalla och Helena Ekholm del 1
7:05 min

De bor båda i Östersund men träffas på sin höjd i längdspåret.
Skidskytten Helena Ekholm möter längdåkerskan och OS-medaljörer Charlotte Kalla i en exklusiv intervju.

De umgås inte privat, de tränar inte tillsammans men en sak delar de och det är viljan att vara bäst.
- En tävlingsdjävul, viljan att vara bäst men sen gäller det att kunna att hantera det på ett bra sätt. Det tror jag att både jag och Helena har lyckats tygla den viljan rätt bra, det visar inte minst de resultat vi har gjort säger Charlotte Kalla.

Båda har dessutom haft mycket stöd från familjen, Charlotte Kallas farfar var den som tog med henne ut på skidåkningen och Helena hade förutom sin mamma mycket hjälp av sin morfar.

På den privata sidan av livet är skillnaderna ändo mer tydliga. Helena Ekholm är mer öppen om sitt privata liv. Hon har bland annat en blogg som beskriver allt ifrån hennes träningar, heminredning till hennes förhållande med sin make David.

I takt med deras framgångar har också deras populäritet stigit och hittills har det varit för det mesta kul när folk har tagit kontakt med dem. Helena Ekholms största framgångar kom under 2007 dels med VM guld i mix-stafett och världscupseger och i och med det ökade även pressen på henne.

- Publik och fans har jag inte märkt så mycket press ifrån, det är framförallt media som man har märkt det ifrån.Helt plötsligt var det inte alls bra att vara fyra, fast man själv tyckte att det var ett bra lopp.

Bonusmateriel

Även Charlotte Kalla märkte pressen från media efter hennes framgångar 2008 och speciellt efter världscuptävlingarna.
- Det blev lite grann så att folk trodde jag skulle vinna allt och såg inte alls på vad jag hade för resultat med mig i bagaget.

Hon riktar även kritik mot journalister som enbart mäter framgång efter medaljer och inte ens individuella prestationer.
- De enda frågor som ofta kommer är bara om medaljer, medaljer, medaljer berättar Charlotte Kalla.

Tillslut blev det en form av sanning för Kalla som började tänka att det enda som räknas är just medaljer och hon började försöka leva upp till de förväntningar som media satte på henne.
- Jag blev nog lite lurad och vilseledd av alla frågor som jag fick och började kolla bort från de mål som jag hade satt upp för mig själv.

Pressen från media från världens alla hörn är smickrande trots allt, men det finns även skräckexempel som Helena delar med sig från OS.
- Jag var så besviken på mig själv och ville gräva ner mig och försvinna från jordens yta. Sen då ska man stå och svara på frågan, varför och hur det känns. Vad tror de, jag står med tårarna rinnande från kinderna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".