1 av 2
Rododendron - vacker blomma med vackert namn. Foto:Fredrik Sandberg/Scanpix
2 av 2
Anders Borg håller i vårpropositionen - vi släpper vårprepositionen ! Foto:Anders Wiklund/Scanpix.
Fredag 15 april 2011

Ordalaget med järnspett och deklamation

Ordalaget 15 april
23 min

Idag hörs ordet "rododendron" och det förs ett längre resonemang där järnspettet har en viktig roll, liksom att det bör vara dags att deklamera över hela landet

Under veckan presenterade finansminister Anders Borg vårpropositionen och i dagens program släpps vårprepositonen "trots", som gärna används före ordet "allt".

Vidare uttalar alla tre, Christina Kjellsson, Lars T. Johansson och Stefan Hanberg det rullande vackra ordet " rododendron", vilket Lars associerar till en tvåtakts - SAAB.

Lyssnaren Rolf reagerar på det felaktiga användandet av "billigt" och "lågt", man kan läsa "billiga priser" - det heter ju "låga priser" och "billiga varor" - och det heter "kvinnor" och inte "kvinner".

Apropå det sammanbindande " aaaaaaaaa....." som ofta hörs i intervjuer, så kommenterar Camilla att det är "en rädsla för att förlora ordet. Om jag blir helt tyst i min tankepaus så är risken stor att någon annan passar på att ta ordet."

Lars T. Johansson reagerar mot ordet "kompetensväxling", som ingen i Ordalaget kan tolka till mer förståelig svenska. Här blir det ordfästning.

"Dags att deklamera"
bör bli namnet på en skrift med svenska dikter som ska sändas till svenska hushåll, föreslår Stefan Hanberg. Detta kan berika vårt språk och leda till ett uppsving för rimmad och orimmad vers. Genom att i bladet "Förenklad självdeklamation" intyga att man läst tre dikter högt deltar man i en utlottning av böcker och kulturella helger.

Sen kommer järnspettet in som en symbol för Christina Kjellssons resonemang: Allting har ett slut, även om vi inte vill det - men tex. teveserier och schlagerfestivaler tycks aldrig ta slut. Är detta månne ett utslag av kollektiv separationsångest ? Vi måste inse att det alltid finns ett slut - och sen kommer något annat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".