1 av 5
Anders Jakobsson, Jan-Anders Ernlund och Åsa Sundstedt in action. Foto Ann-Louise Rönestål Ek/P4 Jämtland
2 av 5
It takes three to tango underhåller på flera platser i Jämtland, åtta spelningar blir det. Foto Ann-Louise Rönestål Ek/P4 Jämtland
3 av 5
Anders Jakobsson, violinist som till vardags arbetar som konsertmästare i Dalasinfoniettan. Nu på turné i Jämtland! Foto A-L Rönestål Ek
4 av 5
Jan-Anders "Jogga" Ernlund, allroundkontrabasist och stämledare i Dalasinfoniettan. Dessutom med i BAO, Benny Anderssons Orkester.
5 av 5
Åsa Sundstedt, frilansande accordeonist som jobbar mycket med teater och opera. Nu är hon på turné hos oss i länet, välkommen Åsa!
torsdag 27 oktober 2011

It takes three to tango i P4 Jämtland

It takes three to tango live i P4 Jämtland!
17 min

It takes three to tango är en nystartad orkester som har sin bas i Orsa i Dalarna. Nu är de på turné i Jämtland i Estrad Norrs regi. It takes three to tango besöker både Lillsjöhögen, Krokom, Alsen, Östersund, Glöte, Mörsil och Kälom. Det här är en orkester med mycket erfarna musiker, Anders Jakobsson är violinist som bland annat spelar i Ann-Sofie von Otters orkester. Till vardags är han konsertmästare i Dalasinfoniettan.

-Det är så roligt att vara här och spela, hittills har det varit fullsatt!, berättar Anders.

Åsa Sundstedt är frilansande accordeonist, hon jobbar mycket med teater och opera.  Hon trivs också med att vara på Jämtlandsturné:

-Jag har jobbat i Jämtland förut, med Estrad Norr så det är kul att vara tillbaka. Det känns som om den musikmix vi bjuder på är toppen, vi blandar Piazzolla, Csardas och folkmusik bland annat, berättar Åsa.

I trion finns också Jan-Anders "Jogga" Ernlund, en allroundkontrabasist som jobbar som stämledare i Dalasinfoniettan. Han är också med i Benny Anderssons Orkester, BAO.

-

I den här konstellationen bjuder man nu på en varierad reportoar som bygger på kontraster och spännande arrangemang.

 Att vara proffsmusiker och bo på liten ort är speciellt, berättar gänget:

-Som frilansare far jag över hela Sverige, det är några extra timmar till Arlanda. Men man får igen det i sin vardag, som för min del är i Orsa, säger Åsa som arrangerar allt åt "It takes three to tango".

Anders:

-Vi har inte nåt bra pendlingsavstånd till Arlanda eller Stockholm, men det fina med det här är att den levande folkmusiken finns ute i landet. Då gäller det till exempel för mej, som jobbat i Uppsala, Göteborg och Stockholm i många år att när möjligheten dök upp, faktiskt ta chansen att flytta hem igen och fortsätta musicera. Det är viktigt att vi kämpar för den levande musiken och konsten i landsbygden!

Fjorton år har "Jogga" jobbat i symfoniorkestern i Göteborg, men han tycker det är så skönt att vara hemma igen och stormtrivs med att arbeta som musiker med utgångspunkt från en liten ort i Dalarna. -En dalmas flyttar alltid hem igen, så är det! skrattar "Jogga".

"It takes three to tango" bjöd lyssnarna på en del ur Astor Piazollas svit för en  ängel "La muerte de angel" och "Oblivion" av samme kompositör.

Njutbart!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".