1 av 3
Klockan 11:11 den 11/11 -11. Isländska fårhunden Tindra på frostigt gräs(fräsgräs).Foto:Stefan Hanberg/Sveriges Radio.
2 av 3
Interiör från Johanneskyrkan i Göteborg kl.11:11, 11/11-11 Foto:Christina Kjellsson.
3 av 3
Göteborgs hamn, sedd från Johanneskyrkan kl.11:11, 11/11-11.Foto:Christina Kjellsson.
Fredag 11 november 2011

Hågkomst och abrovinkel i Ordalaget

Ordalaget 11 november
23 min

Den här gången blir det inte mindre än fem K-märkningar och två ordfästningar. Vi talar också om att vi uppmanades att ta ett foto exakt klockan 11:11 just idag. Så gjorde även vi i Ordalaget.

Våra lyssnare är på hugget:Åke föreslår att abrovinkel, som mest används för att beskriva en listig lösning på ett problem, ska bevaras och användas. Vi K-märker.
Åke har också noterat att sportjournalister är otroligt flitiga på att använda uttrycken herr- och damsidan, exv "Malmö vann idag SM-guld i fotboll på damsidan."
-Varför i jesse namn räcker det inte att säga precis som det är, skriver Åke:Malmö har vunnit SM-guld i fotboll för damer.
Göran sänder oss en dikt av Nils Ferlin " Med många kulörta lyktor".
Ordet kulörta hörs alltför sällan, menar han. Vi håller med och K-märker.
Vi får också ett nytt ord för dammsugare på engelska. Katrin föreslår "dustsucker".
Margareta
irriterar sig på att vi ofta säger främmande när vi ska få besök, fast det nästan alltid är människor vi känner som hälsar på. Ordalaget ordfäster främmande i det sammanhanget.
-Nu börjar det sluta regna, säger Bengt Åke ibland. Hans fru tycker inte man ska säga så. Men Ordalagets medlemmar kan nog tänka sig att använda den frasen.

Christina Kjellsson berättar om ett besök i en sportaffär och landar i en K-märkning av ordet sälja. Lars T. Johansson förordar ett användande av ordet jåns(nyss, nyligen) och Stefan Hanberg påminner om det gamla ordet för ett minne - hågkomst. Båda orden K-märks.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".