Ordalaget 30 mars 2012

Perkolator i bara mässingen

Idag får vi en förklaring till varför en viss typ av kaffebryggare heter perkolator och ursprunget till uttrycket "i bara mässingen". Ordalaget är tillbaka fredagen 13 april. Glad Påsk!

Familjen Söderlund skriver till oss och berättar att man säkerligen är ensamma om att kalla fjärrkontrollen för diod - och det är inte så tokigt för inne i fjärrkontroller finns det dioder. Christina Kjellsson för här ett resonemang kring utvecklingen av och de utökade användningsområdena för digitala hjälpmedel och det slutar med en K-märkning av de mer handfasta prylar  som vi sammanfattningsvis kallar pinaler.

Karins mejl landar i slutsatsen att hennes barn inte vet skillnaden på lada och ladugård, vilket leder till en K-märkning av just ladugård.

Ordet perkolator kommer från engelskans percolate, skriver Torsten, vilket betyder filtrera. Tack för det.

Lars Owe levererar ett antal ord, som tex rallknapp(skvallrare), bängles(det jäklas) och mässingen(naken).

Det sistnämnda har sitt ursprung i att mässingsföremål ofta var försilvrade och när den den glänsande ytan var bortnött kunde man man seden nakna sanningen, dvs.mässingen.

Tupplur på norska heter höneblund, skriver Sam, medan Taggen undrar vad gås i smörgås kommer från, vilket Lars T. Johansson förklarar.

Att prata kan ju benämnas som att hålla låda. Det beror på att förr hade man i kyrkan en liten låda med bibliska tänkespråk, den kallades också för språklåda.