En pipeline leder oss in på ett av dagens ord. Foto:Svetlana Kozlenko/AP.
Ordalaget

Potatisgryn i pipeline

Vad gör man med potatisgryn och var finns de? Är en av dagens frågor och många svar ramlade snabbt ner i vår mejlåda: Man kokar gröt och grynen finns i många affärer. Vi ordfäster ordet pipeline, i bemärkelsen ”att något är på gång att klaras av”.

Talko är ett finskt/finlandssvenskt ord som Lennart anser borde införlivas i svenskan. Det innebär att en grupp människor utför ett gemensamt oavlönat arbete till förmån för en gemensamt ändamål, eller för att hjälpa en enskild person. Ersättningen kan vara att den gynnade människan bjuder fika eller mat. Vi lägger talko till nyordslistan.

Vi resonerar idag också kring ordet fotgängare och vilka associationer det väcker, med anledning av ett brev från en annan Lennart. Vi K-märker fotgängare.

Bibbi tycker att orden spänsta/spänstig hörs väldigt sällan. Det är så roligt att bara säga spänsta, skriver hon. Det vindar(blåser) och att ha skallont (huvudvärk) är två ord som Anita bidrar med idag. De har hon fått från sin far och en moster.

Idag publicerar vi två mejl till Ordalaget. Här är ett från Bo Sörheim:

Hej ordalagare!

När jag skulle koka kroppkakor läste jag att jag skulle använda lättsaltat vatten. Det låter som vatten som det är lätt att salta, precis som att en lättkörd bil är lätt att köra. Borde det inte heta "lätt saltat vatten"? (Omvänd särskrivning).

Jag har också funderat på "flyktingbarn" och "ensamkommande flyktingbarn". Ett flyktingbarn måste väl vara barn till en flykting, precis som arbetarbarn är barn till arbetare. Barn som arbetar kallas barnarbetare och då borde barn som fyr kallas barnflyktingar.

I det sammanhanget tänker jag på "andra generationens invandrare" vilket är orimligt eftersom dom är födda i Sverige och alltså inte är invandrare.

Över till någonting helt annat, nämligen boende. Ordet boende är samma böjningsform som t.ex. gående och ätande. Det man bor i heter bostad. Förkasta "eget boende"  och använd "egen bostad". Dags att K-märka ordet bostad?

Och här är det elektroniska brevet från Gunnar Andersson:

Hej ordalaget!

Tack för ett intressant och mycket roligt program. Och tack för ert charmiga sätt att presentera programmet. Kanske detta påhittade men mycket användbara ord kan vara något att fundera över i ert program?

I början av 60-talet läste jag psykologi för en präst i Falun. Vi diskuterade bl a vilka psykologiska processer som låg bakom människors ovilja att erkänna att man inte förstod vissa främmande ord. Utan i stället försökte sätta in ordet i ett sammanhang så att det lät begripligt. Andra slängde sig med främmande ord som de själva inte visste eller missuppfattat betydelsen av.

Prästen berättade följande sedelärande historia: Fyra präststuderande

beslöt att hitta på ett ord och testa detta under en tid, för att senare träffas och redogöra resultatet. Ordet blev ROPOPERA!

När de träffades efter en tid berättade den förste att han varit in i en frisörsalong och begärt att bli ropoperad. Frisören avlägsnade sig en stund, men återkom och började rycka bort näshåren.

Den andre berättade att han åkt buss (på den tiden åkte biljettkonduktörer med på bussarna). När konduktören kom och skulle ta betalt så höll mannen fram en 100 kronorssedel och frågade om konduktören kunde ropopera denna.Han fick svaret att på bussen kunde man inte ropopera mer än 10 kronor. Den tredje hade fått möjlighet att provpredika, han hade lagt in ordet ropopera ett antal gånger i texten , men ingen bland åhörarna reagerade. Den fjärde deltog i en finare middag och vid kaffet hade han vänt sig till sin bordsdam och förtroligt frågat: Förlåt, men ropoperar möjligen damen? Han fick svaret; Inga oförskämdheter unge man!

Har själv använt ordet i bland. Bl a vid ett sammanträde där jag föreslog att vi skulle ropopera en fråga till nästa sammanträde. Vilket godtogs och klubbades.

Fundera över detta ord. Är det ett nyord, fast det är sen 60-talet?

Fastslås eller ropoperas, det är frågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".