Ordalaget

Tjenixen, arborister!

Idag fick vi lära oss att arborister är trädvårdare och vi fick bassning av lyssnaren Karin för att vi uttryckt oss något nedsättande om hälsningsorden tja, tjena och tjenixen.

Polemasa är ett kul ord, skriver Gerd, det vill säga att inte göra något speciellt, det vill säga slå dank.

Fermitet och priskurant är två ord som Lars Owe sänt till oss. Synonym till det förstnämnda är iver och kraft, det andra är lika med prislista, efter franskans courant (löpande, gångbar). Kurant betyder ju också gångbar och lättsåld. Dessutom kan an människa vara kurant, dvs frisk.

Ingvar skickade oss ljud med Erik Thörnqvist som illusterar ordet gullavacker. Ett ord som här uttrycker både förvåning och medkänsla.

Christina Kjellsson resonerar kring ordet rofl, som är en engelsk förkortning för att ligga på golvet och skratta.

Idag K märker vi kardflor, något man får när ull kardas, samt gullavacker. Vi ordfäster frasen ”en mycket bra fråga”, som används i tid och otid.

ordalaget@sverigesradio.se

Här är ett e-brev från en av lyssnarna, Åke Sundström, Örnsköldsvik, som dessutom hur en sittopp ser ut egentligen och dessutom nämner ordet fårgråt – det som finns i lös eller fast form i ögonvrån när man vaknar.

Tack Åke !

”Kan inte underlåta att ta bladet ur munnen efter det att jag läst följande i avisorna.

Anbelangandes det VM i ishockey på herrsidan som i dessa dagar går av stapeln i Globen kunde i portgången till och med ett blindstyre se hurusom läktarna gapade tomma. Under avhållen brainstorming hos mästerskapsstyret kläcktes idén att råda bot på problemet genom att sammanföra herrsidan med damsidan. På så sätt kunde man slå två flugor i en smäll, publiken borde bli både mer mangrann och mer jämställd.

Sagt och gjort. Resultatet lät inte vänta på sig. Arrangören kunde slå sig för bröstet.

Däremot restes tvivel om det nu fanns tillräckligt momentum för att föreslå ett gemensamt mästerskap för herrsidan och damsidan respektive vise versa. En röststark falang, som föreslog att man först borde grotta ner sig mera i saken, vann det stora flertalets gillande.

Hockeyprofeternas försöksballong har dock redan stigit så högt till väders att några idrottsförbund icke aktat för rov att utan vidare krusiduller tjuvstarta med denna, som de funnit, allsidiga modell för idrottsligt utövande, och därmed fullfölja racet.

Frågan som det nu bör fokuseras på, själva sensmoralen så att säga, är:

om inte Ordalagets trojka på nu förekommen anledning ska stämma i bäcken och i nästa andetag höja ett varningens finger för denna osed att hejvilt blanda ord och uttryck, evad desamma är ordfästa, k-märkta eller i övrigt på vederbörligt sätt nagelfarna närapå in i kaklet av Ordalaget, i dess egenskap av vakthållare av det klart rinnande modersmål varöver ingen skugga kan falla.

Efter att ha svalt en dylik besk karamell, dock inte jämförbar med en skopa ovett, bör alla språkintresserade, ja egentligen varenda kotte, kunna vända på bladet, eller om man så vill, sidan, och gå vidare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista