Fredag 1 juni 2012

Emil Martinsson siktar på fyra VM-guld

3:18 min

Emil Martinsson från Hall-Håxåsen utanför Strömsund laddar nu för VM i viltmålsskytte, running target som avgörs i Västerås och Stockholm till veckan.
Emil har tre raka VM-guld och har förberett sig hemma på sin gård med en specialbyggd 50-metersbana.

Landslaget har haft läger hemma hos Emil flera gånger, för han har byggt en egen 50-metersbana med samma status som VM-banan i Västerås.

Totalt sex seniorguld, sex juniorguld och lika många lagguld, ska hitta sina ägare under tävlingsdagarna i Sverige. Disciplinerna som man skjuter i är regelbundna lopp och blandade lopp, på 50 respektive 10 meter. Herrarna och herrjuniorerna är ensamma om att tävla på 50 meter, damer och damjuniorer ansluter till 10-meterstävlingarna.
Skytteförbundet har även lanserat Martinsson som affischnamn inför VM i running target. Det uppdraget tar han med ro.

I år har Emil skjutit  mellan 5 000 och 6 000 skott på sin 50-metersbana hemma i Hall-Håxåsen.
Han kombinerar sin elitsatsning med sitt arbete i Strömsund, vilket kan jämföras med att många av konkurrenterna kan ägna sig åt sin sport på heltid.
- Jag lever fortfarande på lite talang och den träningsmängden jag gjorde innan inför OS 2004. Jag underhållstränar, berättar Emil.

Siktar på fyra guld

Han har satt upp höga men fullt realistiska mål inför tävlingarna.
- inställningen är att jag klarar ta de poäng som räcker till VM-guld, så jag siktar på fyra guld, säger Martinsson till P4 Jämtland.


Emil har massor med SM, EM och VM-medaljer, men de är väl gömda.
Vi fick leta oss ner i källaren och gräva i några lådor för att hitta de ädla medaljerna. Men Emil kunde inte svara på hur många medaljer han hittills skrapat ihop. Ungefär 50 SM-guld ger oss kanske en bild av småbarnsföräldern i Hall-Håxåsen.
Medaljerna är kanske inte så viktiga för Emil, men det är däremot alla ackrediteringskort som han sparat.

Anneli Johansson

anneli.johansson@sr.se
#link=200871#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista