Birger Ekerlid och hans bok i upphöjt läge. Foto: Stefan Hanberg/Sveriges Radio.
Tisdag 5 juni 2012

Kraften i Krångede

7:17 min

Forsen tystnade och byn fick mångdubbelt fler invånare. Journalisten och författaren Birger Ekerlid växte upp i Krångede och i boken "Krångede i kraftens tid" berättar han om tiden före, under och efter det stora kraftverksbygget som påbörjades 1931.

Så här beskriver Birger Ekerlid sin bok:

"När Krångede kraftverk byggdes på 1930-talet var det ett av de största i landet och blev ett riksintresse  i de kristider som rådde då. Bygget skapade en Klondyke-stämning i den jämtländska byn under utbyggnadstiden med tillresta arbetssökande från hela landet. Krångede kallades under den tiden för "Jämtlands tredje stad"och många kända personer bodde eller besökte byn tidvis, som till exempel Stig Järrel. Sven X:et Erixson målade en svit av tavlor från byn och kraftverksbygget och Ivar Lo-Johansson skrev en roman om Krångedeforsen innan den var utbyggd. Utbyggnaden av forsarna markerade övergången från bondesamhället till industri-Sverige."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista