Ordalaget

Rusningstrafik med tomfika

Dricker man kaffe utan fika, dvs kaffebröd, säger man tomfika, skriver Ann–Marie till Ordalaget. Rusningstrafik förklaras av Conny med att trafikanterna i de framkrypande/stillastående bilarna tutar och pumpar med gasen, alltså rusar motorerna.

Varför trycker man hårdare på fjärrkontrollen mär batterierna håller på att ta slut, frågar sig Conny också, och levererar svaret: Det är ju som när man vill få ut allt ur tandkrämstuben. Här vill man få ut det sista ur batterierna.

Alla analoga filmer är uppsnurrade på bobiner, skriver Martin, angående ett av förra veckans ord. På en bobin, rulle, kan man snurra upp i princip vad som helst.

Vi för ett resonemang kring ordet kluster, som tydligen kan betyda en ansamling  av vitt skilda företeelser. Av någon anledning rättvisemärker vi ordet ifråga.

Vi kom inte fram till något avgörande svar på  varför man kombinerar kaffe, sprit och hjälm! till ordet kaffekask, efter en fundering av Taggen. Vad kommer stup i kvarten ifrån ?, frågar Bernt. Inte heller här kan vi  för närvarande avge ett givet svar på den frågan.


Jag är svång, sa man förr i Stockholm när man var hungrig, skriver Ann-Marie. Det kommer från det gamla orden svang och svanger (tunn, mager och utsvulten). Det är ganska logiskt då att ett skärp  kan kallas svångrem.

Engelska uttryck som förkortas har vi nämnt ibland. Henke bidrar med ROFLMAO, dvs rolling on floor laughing my ass off.

I anslutning till detta ordfäster vi förkortningen rip (rest in peace =vila I frid).


Apropå ordfästning tycker Åke att vi bör överväga ett annat ord för skyffla över onödiga ord. Det kan tolkas positivt, menar han, att man ska fästa sig vid det nämnda ordet. Vi  tänker oss förstås en anspelning på jordfästning, men inser att det är tvetydigt. Vi funderar vidare.

I dag hinner vi också K-märka pärlemor, den skimrande insidan av musslan, modern till pärlan.

Nästa fredag kan du höra vårsäsongens sista program med Ordalaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista