Ordalaget

Lurendrejare och tomtar på loftet i Ordalaget

Idag gör vi ett försök att skapa klarhet kring begreppet tomtar på loftet och en lyssnare har en intressant tolkning av ordet lurendrejare.

ordalaget@sverigesradio.se

Varför finns det så många konstiga ord, frågar sig lyssnaren Ingvar, tex lurendrejare – det låter som en ohederlig keramiker, och lurifax: kan det vara en opålitlig travhäst ?

Ett av de värsta orden i svenskan måste vara " vinstvarning " i betydelsen " lägre ekonomisk vinst än förväntat " . Det låter som om det är negativt  att göra en vinst, skriver Tommy. Vi ordfäster vinstvarning.

Vi K-märker tillförsikt och  tillför två ord på vår nyordslista: Nu till jul blir många pysselsatta och har man fått barn har man enligt Mathias blivit föräldrad, med allt vad det innebär med begränsning av umgängesliv tex.

Hans Lindberg förklarar att överhuvudtaget kommer från tyskans überhaupt.

Apropå förra veckan resonemang kring att fatta beslut skriver Lars i Kramfors:

” Jag kan inte fatta att beslutsfattarna inte fattar att de beslut dom fattar, fattar dom utan att fatta att dom fattar beslut som ingen fattar.”

Christina Kjellsson noterar något märkligt: hon har hört ett samtal mellan två unga, svenska tjejer som påbörjade sitt samtal på svenska, men övergick sedan till engelska och det var tydligen ingen övning inför en skoluppgift.

Då och då får vi synpunkter på att vi ordfäster vissa ord. Man tolkar det som att vi fäster, sparar dem – en positiv åtgärd således. Men vi gräver ned och vill glömma dem. Har du förslag på ett annat, mer entydigt ord i det här sammanhanget ?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista