Karin Lönnå om Barbra

Barbra Joan Streisand föddes 1942 i Brooklyn, New York. Hennes pappa Emanuel Streisand dog när hon bara var 15 månader gammal och saknaden efter honom har präglat hennes liv och karriär genom åren.

Hennes mamma Diana gifte så småningom om sig med Louis Kind. Men enligt Barbra var styvpappan elak. Jante-lagen genomsyrade Barbras uppväxt och hon blev ständigt itutad att hon var spinkig och ful, både av styvpappan och av sin mamma. Trots det blev hon en av vår tids allra största stjärnor.


Hon ville egentligen bli skådespelare, vilket hon till slut blev. Dessutom blev hon regissör. Och producent. Och manusförfattare. Men framför allt sångerska. Allt började med att hon vann en sångtävling i tonåren och började uppträdde på olika småklubbar i New York. Debuten sägs ha skett på scenen 1962 i ”I Can Get It For You Wholesale”. Året därpå släppte hon sitt debutalbum, ”The Barbra Streisand Album” och som yngsta artist någonsin fick hon en Grammy för Årets skiva. Men hennes stora genombrott kom med musikalen ”Funny Girl” på Broadway 1964 som fyra år senare blev film och Barbra blev ”the voice” med hela USA. En av hennes största hittar, och fortfarande ett av Barbra Streisands tydligaste signum är ”People” ur just filmen.


Efter framgångar i musikalgenren och med äldre örhängen, kom skivan och låten ”Stoney End” 1971. Det var hennes första moderna poplåt och gav henne kontakt med en ny publik. Efter det radades hitlåtarna på varandra under hela 70-talet. Två stora från filmens värld, ”The Way We Were” och ”Evergreen”. Därefter två duetter, ”No More Tears (Enough Is Enough)” tillsammans med Donna Summer och ”You Don’t Bring Me Flowers” med Neil Diamond. Det var också under 70-talet hon började samarbeta med succéskrivarparet Marilyn och Alan Bergman. Ett samarbete som är det längsta paret har haft med någon artist.


Streisands största skivsuccé någonsin kom 1980: ”Guilty”, som Barbra gjorde tillsammans med Barry Gibb från Bee Gees. Den slog försäljningsrekord och numera kan Barbra Streisand kalla sig den bäst säljande kvinnliga artisten i världen. Det är bara Elvis som har sålt fler skivor än henne. Hon är dessutom den enda artist som inte tillhör rockgenerationen av de fem som ligger i toppen.


Till slut hamnade hon ändå i regissörstolen 1983.  ”Yentl” är en filmatisering av Isaac Bashevis Singers roman ”Yentl - The Yeshiva Boy”, som Barbra hade fascinerats av redan 1968. Men det tog 15 år innan hon lyckades göra den. Som vanligt kände sig många skrämda av en stark kvinna som vet vad hon vill.  Det slutade dock med att Streisand blev den första kvinna sedan stumfilmens dagar att både regissera, producera, skriva manus för, spela i och sjunga i en film. Den låg henne varmt om hjärtat och soundtracket fick en Oscar. I början av februari i år släpptes filmen på DVD.

Barbra är känd för att vilja ha kontroll över allt hon tar sig för. Dessutom är hon perfektionist och har höga krav på andra liksom på sig själv. Därav hennes berömda scenskräck. Den slog till 1967 efter en konsert i Central Park, där hon glömde bort texten i några av låtarna. Publiken märkte inget, men hon drabbades av kraftig scenskräck som höll henne i ett järngrepp i 27 år. Fram till 1993 gjorde hon inga vanliga konserter alls. Den turné som fortsatte under 1994 blev så småningom även ett live-album. Nästa tillfälle blev hennes avskedskonsert, ”Timeless - The Concert” inför millennieskiftet. Men som så många andra artister dök hon upp igen efter avskedet med en USA-turné 2006 som sedan fortsatte till Europa året därpå. I juli 2007 skulle Barbra Streisand ha spelat i Globen, men konserten ställdes in. Den officiella orsaken var att hon var dålig i halsen.

Hon har själv sagt att hon hela livet har försökt fylla hålet efter sin döda pappa, utan att lyckas. Men 1996 släppte rädslan för närhet då hon träffade skådespelaren James Brolin. 1999 kom till och med skivan ”A Love Like Ours”, som hon tillägnade sin nyblivna make.

Just nu håller Barbra Streisand på med sin 63:e skiva som produceras av Diana Krall. Den är planerad att släppas i år. Att hon har passerat svensk pensionsålder verkar inte få henne att slå av på takten. Hon fortsätter att vara en ovanligt glittrande stjärna och en paradox mellan järnvilja och livrädsla. En diva som har mött hårt motstånd, men alltid rest sig.


TIPSLISTA
Skivor:

The Barbra Streisand Album, 1963
Je m’appelle Barbra, 1966
The Concert At The Forum, 1972
Classical Barbra, 1976
Superman, 1977
Guilty, 1980
Yentl, soundtrack till filmen 1983
Duets, 2002
The Essential Barbra Streisand 3.0, 2008

DVD:
A Happening In Central Park, 1967
Timeless - Live In Concert, 2001
(från nyårskonserten i millennieskiftet)
The Television Specials, Box med 5 DVD, 2005
(alla hennes tv-shower från 60-talet)

Film:
Funny Girl, 1968
The Way We Were/Våra bästa år, 1973
Yentl, 1983
Prince Of Tides/Tidvattnets furste, 1991
Meet the Fockers/Släkten är värst, 2004

Officiell hemida:


Inofficiell hemsida med oändligt mycket material:

Youtube-klipp:
Intvervju hos Rosie O’Donnell, som börjar gråta när hennes största idol kommer till showen. Rörande.


En fantastisk version av Julie Londons ”Cry Me A River”. Från ”A Happening In Central Park, 1967. Den konsert när hon tappade texten och drabbades av scenskräck.


Barbra sjunger Happy Days Are Here Again/Get Happy i en legendarisk duett med Judy Garland 1963, där Barbra fick hålla i Garlands hand för att den skakade så av nervositet.


Finalversionen av ”My Man” i filmen ”Funny  Girl” 1968. Den spelades in live inför publik, för att Barbra inte ville mima. Och för att addera extra nerv åt scenen.


Från Saturday Night Live 1991,. Barbra dyker upp mitt i en sketch och överraskar Madonna, Mike Myers och Roseanne Barr. (lite knaper kvalitet, men väldigt rolig.)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".