Lisas Laleh-lista:

Här är en Laleh-inspirerad lista: typ musik som inspirerat Laleh (så som jag hör den)

Billie Holiday -  God bless the child - i sitt sommarprat spelade Laleh denna. Och pratade om glädjen i att bryta tystnaden...

Ted Gärdestad - Come give me love - Albumet hette Ted, hela ABBA var med och körade och det är omöjligt svåra melodier, men ett svenskt popmästerverk. I programmet får du höra varför jag tycker Laleh är Teds självklara arvtagare.

Leslie Feist - alla hennes skivor är som kylbalsam på solbränd hud. Precis så som Laleh kan fungera.

Kristian Anttila - det var nånting med Lalehs uttal - ett sätt att böja orden till att passa musiken som också nyttjades av pop-domptören Kristian Anttila på hans debut Natta de mina.

Tori Amos - en idévärld likt Alice i Underlandet, genialt pianospel och totalt uppslukad av sin egen musik. I samma kaninhål kan vi trilla med Laleh.

Rachmaninoffs pianokonserter - här har många hämtat inspiration - inte bara Laleh - minns du till exempel All by myself från 1975 av Eric Carmen, så kan du sjunga med i konsert nummer 2..

Ani di Franco - Ani och Laleh delar ett kompromisslöst förhållande till musiken, och en förmåga att använda rösten som ett instrument.

The Police/Sting - till de här skivorna lärde sig Laleh spela bas.

Cornelis Vreesvijk - Japp. Hon har visartisten i blodet. Men numera hörs det "bara" live.

Elin Sigvardsson - annan grymt duktig artist som också velat göra allt själv.

Bröderna Lejonhjärta - "det finns saker man måste göra, trots att det är så farligt. Annars är man ingen människa, utan bara en liten lort" Astrids odödliga ord passar bra in också på Lalehs karriär, tycker jag

lisa.wall@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista