Svårt att veta vad som är GMO-grödor

Tekniken att förändra gener hos växter för att få fram nya grödor har gått snabbt framåt och EUs GMO-direktiv har inte hängt med. Därför har tillsatt en vetenskaplig arbetsgrupp som ska utreda vad som egentligen ska räknas som genmodifierat eller inte. Före årsskiftet ska utredningen vara klar, berättar Marie Nyman på , en av Sveriges experter i arbetsgruppen.

– Sen kommer det här att lämnas över till behöriga myndigheter i alla länder så det blir tillslut på politisk nivå att avgöra om det här hamnar under gentekniklagstiftningen eller inte, säger Marie Nyman.

Ett exempel som odlas på försök i Sverige och som befinner sig i gråzonen enligt Marie Nyman, är vanliga äppelgrenar som ympas in på genförändrade stammar. Ska äpplena då GMO-klassas? Andra exempel är när man flyttar gener mellan växtsorter som egentligen skulle kunnat korsas naturligt. Eller med epigenetik där man stänger av och sätter på genernas strömbrytare.

Ytterligare exempel är när forskare får vissa gener att mutera i en växt, men inte slumpmässigt som i vanlig växtförädling. Eller börjar med en GMO-planta som sen på vägen tappar sina tillsatta gener. Med de nya målsökande teknikerna har redan växtförädlingsjätten BASF tagit fram en rapssort som är tålig mot företagets bekämpningsmedel. Och enligt Marie Nyman faller ingen av de här exemplen självklart under EUs GMO-direktiv som hunnit bli 20 år gammalt.
– Man kan ju säga att forskningen går ju framåt, och det kommer nya tekniker och lagstiftningen är ganska gammal så man vet inte riktigt huruvida de passar in under lagstiftningen, kort sagt om det ska räknas som GMO eller inte, avslutar Marie Nyman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista