Mer om Klotet!

Det här är på riktigt och inte ett PR-trick för att nå nya lyssnare. Vi som gör Klotet tror på idén att släppa in dig i processen att ta fram programmen. Vi vill dela med oss vad vi snappat upp i vårt sökande efter ny kunskap, hoppas du gör detsamma.

Ibland känner jag mig uppgiven inför framtiden, som när NASAs klimatforskare James Hansen säger:
– Vi har inte lång tid på oss innan människan riskerar att helt tappa kontrollen över klimatförändringarna, inte mer än ett tiotal år.

Men samtidigt finns nu också positiva tecken att till exempel USA vaknat upp och är beredda att delta i internationella avtal om utsläppsminskningar. Jag var på en miljöjournalistkonferens i Boulder Colorado i november med ett gäng amerikanska och europeiska kollegor. Där pratade jag bland annat med Tom Yulsman som är ansvarig för centret för miljöjourmalistik vid Colorados universitet i Boulder som vittnade om hur opinionen svängde 2006 och varför:

Frågan är om Obama kan leva upp till de höga förväntningarna på USA som ställs inför omförhandlingarna av Kyotoavtalet i Köpenhamn. Vad tror du? Vi på Klotet kommer förstås granska det politiska spelet fram till dess.

Jag vill till sist passa på att tacka några personer som gjort Klotet möjligt. Cecilia Bodström beställare och Kanalansvarig på P1, Mats Åkerlund chef Nya Medier, Louise Welander redaktionschef på SR Samhälle och Per Hylén Vetenskapsradions chef som varit med och kläckt idén.

Vi har dessutom haft flera guider ut i bloggosfären. Först Kristin Heinonen, senare Lars Erlandsson och Carina Bergholm Sundén som dessutom gjort en så snygg web 2.0-design som kommer ut i mellandagarna tack vare Mikaela Tigerschiöld och Emma Hallenberg. Just nu ligger en betaversion.

/Johan Bergendorff

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".