Gustaf Klarin

Jag tycker Afrika söder om Sahara är viktigt. Där finns den största andelen hungrande människor och därför, enligt mitt sätt att se det, mänsklighetens största utmaningar.

Jordbruket är en viktig förutsättning för att Afrika ska utvecklas positivt. Jordbruk, livsmedelsproduktion och samhällsutveckling i stort för både afrikaner men även till exempel de många indier som lever under mycket fattiga omständigheter är mycket viktigt journalistiska uppgifter att arbeta med.

Ursprungligen kommer jag från Gullspång i norra Västergötland och har ett hortikulturellt och agrart förflutet. För länge sedan odlade jag sallat hos Sveriges största producent av kruksallat, imponerande grönsaksfabriker som finns ute på Färingsö i Mälaren. Jag har pluggat och jobbat som au pair i Paris, gjort ett kortare gästspel på SLU, Lantbruksuniversitetet, läst idé- och lärdomshistoria och religionshistoria i Uppsala, utbildat mej till journalist på Södra Vätterbygdens Folkhögskola och jobbat på Sveriges Radio sedan 1994, främst på SR Kronoberg och tillsammans med Tomas Lindberg på Naturmorgon och Naturbruk.

Jag har gjort ett tiotal reportagesor i Afrika om alltifrån världens största cannabisodlingar i marockanska Rif, en cashewfabrikör i Senegal, en syfabrik utanför Tunis, svenska minröjare i Västsahara, hemma-hos Bertil Åkesson som är Sveriges största bonde med jätteplantager på Madagaskar, om zimbabwiska bönder som flydde och blev bönder i Zambia istället, hemma-hos yrkesfiskare och deras barnslavar i Ghana (jodå, slaveriet lever och frodas i Västafrika), om kvinnor som odlar alger för export i den varma havet utanför Zanzibar, om bonden Bertil Eriksson från Kalix som är gift med en zambisk prinsessa och som odlar majs på en jättegård utanför Kabwe, ombord på en spansk tonfiskfiskebåt utanför Senegal och en gång reportage ombord på ett lastfartyg från Göteborg via New York till Panama City via Panamakanalen.

På grund av sjösjuka försöker jag dock undvika jobb på havet efter ett otal reportage ombord på fiskebåtar på både Östersjön och Västerhavet. Ibland har mina program lett till starka lyssnarreaktioner, till exempel när jag gjorde inslag för Ekot om Arlas dumpning av mjölkpulver i Dominikanska republiken, eller när jag var med och slaktade en julgris i direktsändning i lokalradion SR Kronoberg P4. Då ringde folk till och med från Blekinge och klagade.

Jag spelar gitarr och sjunger visor. Min fru tycker att jag låter som en folkhögskola och vill att jag lägger upp gitarren på vinden. När mina två barn, tre och två år gamla, ser mej med gitarren. Säger de unisont: - Nej pappa inte gitarren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".