Ekoresande?

Vad har gått fel när flyget är billigare än tåget?

Har du varit bortrest i jul? Rest till släkten på andra håll i Sverige, eller till en thailändsk strand för att komma undan just släkten eller rusk och kyla? Förmodligen har du övervägt att resa miljövänligt oavsett hur slutresultatet blev. Det är inte lätt!

Själv åkte jag med SJ till Umeå, en dyr och lång resa jämfört med flyget. Och det är inte så att SJ lägger någon större möda på att göra resan till en upplevelse. Förseningar ursäktas inte, utan tas som normala företeelser, och liggvagnarna har inte förändrats sen mitten på sjuttiotalet, då jag började åka tåg norrut. Det är lika trångt, lika illaluktande toaletter, den enda skillnaden är att man numera får uträtta behoven när tåget står på stationen.

Min svägerska blev tokig när hon skulle åka till sin dotter på Irland för ett tag sen: Inrikesresan med tåget ner till Arlanda från Jämtland var flera gånger dyrare än flygbiljetten till Irland. Ändå valde hon tåget, enbart av miljöskäl.

Tåget är fantastiskt - jag kan gå omkring när jag reser, jag tänker och jobbar bra när jag färdas, själen hinner liksom med själva resan, känns det som.

Här är några förslag till SJ:

1. Skapa ett överskådligt och förutsägbart biljettsystem, och skippa omedelbart dagens biljettlotteri, som bara uppmuntrar till svartabörshandel och en irriterande känsla av att betalat för dyra biljetter hos vanliga resenärer. Jag har ingen lust att betala till signaturerna ”alexharvey” eller ”sandsborg” som nu tillsammans med SJ självt säljer tågbiljetter i parti och minut på nätauktionssajten Tradera. Ekot berättade om cirkusen i somras och enligt tidningsuppgifter från november så ska SJ överge systemet, men någon sån information står inte att finna på SJ:s hemsida - tvärtom - där sägs bara att biljettauktionerna är en succé.

2. Se förseningarna som ett problem. Nu verkar tågpersonalen betrakta en timmes försening som det normala, de ursäktar sig inte ens. Om tågets förseningar kan och bör man läsa på SJ:s hemsida och de kan också vara underhållande: En försening den 22 december motiverades med ett sent personalbyte.

3. Här finns plats för dina förslag - SJ behöver dem!

4. Och vad är det som har gått fel när flyget har blivit billigare än tåget?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".