Missa inte! Vetenskapsradion granskar utsläppsmarknaden.

Imorgon onsdag börjar vetenskapsradions granskning av den globala utsläppsmarknaden. I fem program får du veta baksidan av det som politikerna ofta framhåller som lösningen på klimathotet.

Istället för att minska sina utsläpp av växthusgaser på hemmaplan så betalar länder och företag i allt större utsträckning till projekt som ska bidra till utsläppsminskningar i utvecklingsländer. Det är Kyotoprotokollet som gör det möjligt att tillgodoräkna sig utsläppsminskningarna på det sättet.

Som en följd av det måste tusentals personer lämna hus och hem när EU-länder bygger vattenkraftverk i Kina. Vi reste dit för att försöka träffa någon av alla de kineser som mot betalning flyttat och som sett sin by dränkas av de enorma dammarna. Men resan var svår och full av hinder.

I programmen berättar vi också om den frivilliga utsläppsmarknaden. Den som står utanför FN:s marknad. För även den växer så att det knakar. Mängder av företag klimatkompenserar genom att till exempel plantera träd i Afrika eller bygga vindkraftverk i Asien. Men detta sker på en marknad helt utan granskning och kontroll.

Om du lyssnar på programmet som går på måndag (den 12 jan) kommer vi också ta dig med elva år bakåt i tiden. Till FN:s klimatmöte i Kyoto där de globala marknadslösningarna föddes och fördes in i Kyotoprotokollet. Hur ser de som var med och fattade besluten i Kyoto, på utsläppsmarknaden idag? Till exempel var EU skeptisk till marknadsbaserade styrmedel då för elva år sedan, men är idag främsta förespråkaren.

Tanken med utsläppsmarknaden är att utsläppsminskningarna ska göras så kostnadseffektivt som möjligt och att det ska gynna en hållbar utveckling i tredje världen.
Vad har du för funderingar kring systemet?

Lyssna på P1 kl 12.10 eller kl 23.07 den 7, 8, 9, 12 och 13:e januari.

Malin Olofsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".