1 av 2
Erland Källén kommer på seminariet
2 av 2

Påverkar människans utsläpp klimatet undrar Ingenjörsvetenskapakademin

Jag tänkte gå på ett seminarium imorgon fredag och vill gärna ha med era smarta frågor. Kungliga Ingenjörsvetenskaps- akademin skriver i inbjudan: ”Påverkar människans utsläpp klimatet? Ämnet debatteras av IVA-ledamöterna Erland Källén, klimatforskare och professor, samt Per-Olof Eriksson, tidigare styrelseledamot i Volvo och Sandvik och skeptisk till behovet av minskade koldioxidutsläpp.”

IVA skriver vidare: ”Forskare har delvis olika uppfattningar om hur växthusgaser påverkar klimatet. Det har även beslutsfattarna i näringslivet. Därför arrangerar IVA och projektet Vägval energi ett seminarium där flera ståndpunkter får komma till tals.

* Hur ser forskarna på osäkerheten i de klimatmodeller som används idag och hur arbetar man vidare med dessa för att nå ökad kunskap om människans påverkan på klimatet? Hur samverkar discipliner som meteorologi och oceanografi för helhetsbilden?
* Tillräcklig och miljövänlig energi till rätt pris är villkor för Sveriges industri. Vilka krav bör ställas på styrmedel?
* Vilka affärsmöjligheter innebär en ny klimatsituation?”

Eftersom jag just nu håller på att syna alla pengar som går till kolkraftverk i bistånd och lån till länder med snabb ekonomisk utveckling, så tänkte jag höra lite vad de tycker om det. Men jag antar att de blir mest ur ett svenskt näringslivsperspektiv de kommer att debattera.

Lovar att berätta hur det gick och lägga ut intervjuer på bloggen när jag kommer till jobbet på måndag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".