1 av 2
Gustaf Klarin på plats i Kina för att undersöka kolindustrin
2 av 2

Kritik mot EU:s miljösatsningar i Kina

Länder och företag inom EU investerar mångmiljardbelopp i kolkraft och annan fossil energi i utvecklingsländer. Investeringarna sker för att minska utsläppen av koldioxid inom ramen för EU:s utsläppsmarknad.

Istället för att minska sina egna utsläpp av växthusgaser kan länder och företag i EU köpa sin utsläppsminskning genom att investera i projekt i utvecklingsländer.

Klotets granskning visar att en femtedel av pengarna från EU:s utsläppsmarknad går till att minska utsläppen av växthusgaser från till exempel kinesiska kolgruvor och annan fossil industri.

Men Svante Axelsson, generalsekreterare på Svenska Naturskyddsföreningen, är kritisk till att klimatapengar från EU går till projekt som kineserna annars skulle ha gjort själva.

- De har ju en lönsamhet i att effektivisera sina kolkraftverk och sina kolgruvor. Det ligger naturligt i kinesernas utveckling att få ekonomin att bli smartare. Det finns många lönsamma åtgärder som de tänker göra, men de väntar nu på våra pengar för att det blir mycket billigare för dem.

FN-organet UNEP uppskattar att fram till 2012 kommer 30 miljarder kronor att betalas ut från EU:s utsläppsmarknad till projekt som handlar om att göra bruket av fossil energi mer klimatvänligt i utvecklingsländer.

Henrik Dalsgaard på företaget Camco har bland annat drivit igenom ett projekt i en kinesisk kolgruva för att minska utsläppen av växthusgasen metan, med hjälp av pengar från EU:s utsläppsmarknad. Han hävdar den stora utsläppsminskningen, två miljoner ton koldioxid inte hade kommit till utan EU-pengar eftersom den är olönsam för gruvbolaget.

- När gruvbolag planerar sina investeringar, då planerar de inte för att ta hand om den metangas som läcker ut från gruvan. Det gör de däremot om de får bidrag från EU:s utsläppsmarknad.

Research Malin Olofsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".