Blev sändningen om det kinesiska kolet begriplig?

Inför den här sändningen har det varit många rynkade pannor i redaktionen. EUs system för handel med utsläppsrätter som ska minska koldioxidutsläppen är svårt nog att förstå själv. Ännu knepigare att göra begripligt i radio på en minut. Jag tycker ändå Gustaf lyckades bra med bilden ” antingen sätter man en propp i skorstenen på sin egen fabrik i Europa- vilket kostar mycket pengar- eller så väljer man att göra motsvarande minskning i tex Kina- vilket blir både billigare och effektivare.”

Det fick i alla fall mig på banan. Men sen blir det mer komplicerat. Är det bra eller inte nu då att göra kolkraftverken mer klimatvänliga? Ja, då släpper de ju ut mindre koldioxid. Nej, Kina måste ställa om till förnyelsebara källor snabbt som ögat och en effektivisering försenar bara en sådan omställning. Men är det överhuvudtaget rimligt att drömma om sol- vind- och vatten i ett jätte-land vars energiproduktion till allra största delen kommer just från kolet? Inte lätt. Och så var det det där med effekterna av de stora vattenkraftsbyggena som tvingar tusentals kinesiska bönder bort från sina hem. Den diskussionen fortsatte faktiskt Svante Axelsson och Gustaf Klarin efter sändningen. Hör här.

En ögonöppnare för egen del blev i alla fall insikten om att Kina faktiskt inte har något tak för hur mycket koldioxid de får släppa ut! Så samtidigt som tex ett svenskt företag gör investeringar för att minska koldioxidutsläppen från ett kolkraftverk i Kina kan Kina starta ett nytt kraftverk intill- och då blir det ju ingen skillnad. Då hade det kanske varit bättre att sätta proppen i fabriken hemma istället - eller ? Lyssna på veckans program själv och tyck till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".