1 av 2
Illustration över uppvärmningen av västra Antarktis de senaste 50 åren
2 av 2

Även Antarktis har blivit varmare under 1900-talet

I en artikel i den vetenskapliga tidskriften Nature så publiceras nu en sammanställning av satellitdata och väderstationsmätningar som visar att temperaturen över sydpolen stigit drygt en halv grad de senaste 50 åren.

Hittills har FNs klimatforskarpanel IPCCs rapporter hävdat att Antarktis måste vara ett undantag från den globala uppvärmingen under 1900-talet. Tidigare mätningar, främst grundade på väderstationer längs kusten har tytt på att temperaturen i det inre av Antarktis sjunkit under de senaste decennierna och bara stigit på den Antarktiska halvön.

Men amerikanska forskare har nu sammanställt satellitdata från de senaste 25 åren och kompenserat för de svagheter som de mätningarna har på grund av moln och slagit ihop med väderstationsmätningarna. Och då visar Eric Steig vid Washington University i Seattle tillsammans med kollegor att Antarktis inte är något undantag. Alla sju av jordens kontinenter har blivit varmare med en halv grad drygt.

Om Antarktis uppvärmning beror på mänskliga utsläpp kan den här studien inte klart bevisa. En annan studie från Nature Geoscience i oktober 2008 tyder dock på det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".