1 av 2
2 av 2

Hur många sälar tål Östersjön?

Vi på Klotet har börjat undersöka den kraftigt ökande gråsälsstammen i Östersjön. Den stiger med 7-8 % per år och fiskare säger nu:
– Förr jagade vi dem, nu jagar de oss.
Var går gränsen för sälstammen i Östersjön? Vad händer med ekosystemet om detta rovdjur utan fiender ökar till säg 100 000 gråsälar? Har du tips på fakta och personer att intervjua inför ett program om 2 veckor, skriv till oss.

Ingen vet idag säkert exakt hur många gråsälar det finns i Östersjön. Uppskattningar bland forskare ligger mellan 27 000-30 000, men fiskare tror att det är betydligt fler.

Hur mycket fisk och exakt vilken fisk dessa sälar äter vet man inte heller. Men en uppskattning kan vara ca 100 000 ton fisk. Det kan jämföras med hela torskkvoten för Östersjön som är 40 000 ton och strömming 250 000 ton, fast sälens fiske är inte reglerat av EU i några kvoter. Kustfiskarna talar om en katastrof, de får bara fisk i sina trålar ute på havet, invid land har sälen ätit upp det mesta.

Fram till 1973 var det skottpengar på säl, nu måste fiskare ha tillstånd och skjuta från land, så sälarna låter sig inte längre skrämmas. Eller handlar det bara om att ta fram bättre sälsäkra fiskeredskap?

Man kan jämföra med debatten om vargarna som nu är uppe i 200 djur och där diskuteras hur många Sveriges skogar tål. Varför debatteras inte sälarna i samma utsträckning?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".