Skärpta regler för Klotets blogg

Vi har haft en första utvärdering av Klotets radio- och bloggversioner. Där diskuterade vi bland annat formen för radioprogrammet. Skall vi gå mer mot att bli ett magasinsprogram där vi tar upp flera ämnen per vecka, eller skall vi satsa på temasändningar, där vi ägnar större delen av programtiden ( 25 minuter ) åt att fördjupa ett enda ämne. Vad tycker du?

Hur fungerar det att programledare och reporter ”pratar” fram svåra ämnen i samtalsform? Blir det tillräckligt  ”catchy”, intresseväckande, när det handlar om svåra, abstrakta frågor ? Det är sånt vi fortsätter att fundera över.

Överlag måste vi ändå säga att vi fått mycket positiva kommentarer. Det låter ”ungt” för att vara P1, men ändå initierat, har flera sagt. Och personligen fick jag nog den bästa kommentaren från en 20-årig släkting med stor datorvana som utbrast ” vad moderna ni är!” när han såg Klotets blogg.

Däremot kommer vi att behöva bli ordentligare med vår moderering - annars blir bloggen snart helt oöverskådlig. Dels när det gäller att kommentarerna verkligen håller sig till det ämne som diskuteras i grundinlägget, dels att man i sina kommentarer argumenterar med egna ord och bara använder hänvisningar och länkar för ytterligare fördjupning. ( Det får vi i redaktionen bli bättre på också ) Som det är nu finns kommentarer som bara går att förstå om man dessutom tittar på en över en timme lång film på youtube. Det tycker vi inte är rimligt.

Klotets blogg ska vara en plats för begripliga diskussioner om miljöfrågor i ett tolerant tonläge, inte en länksamling. Så kommer vi också att moderera framöver. Men just nu jobbar vi vidare med veckans radio-Klot där vi bland annat arbetar med ett tips om en kritiserad etanolsatsning i Afrika med svenska kommuner inblandade. Första ämnet som kommit direkt från en lyssnare!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".