Uttorkad flod i Kina. Foto: Leif R Jansson/SCANPIX

Närmar vi oss peak water?

I Sverige gör varje person av med över 5000 liter vatten per dag (!) - om man räknar in det vatten som använts för att producera den mat vi äter och andra varor, t ex kläder, som vi konsumerar. Det här har blivit till ett verkligt problem i vissa regioner i världen där både människor och miljö nu tar stryk på grund av bristen på vatten.

Precis som med oljan och peak oil, pratar en del om ”peak water”, att sötvattnet på vissa håll i världen konsumeras snabbare än det återbildas. Bristen på vatten i många delar av världen kan göra det svårt att odla både livsmedel och energigrödor i framtiden.

Konstbevattnade golfbanor, kraftverk av olika slag som kyls med vatten, floder som stängs av och som hindrar dricksvattenförsörjningen nedströms och stora mängder vatten som används vid odling i regioner som har ont om vatten, etc. etc. Hur påverkar det här människor och miljö, det är frågor som jag vill bena ut senare i Klotet.  

Har du några tips på personer jag kan intervjua i samband med det här, eller andra funderingar kring dricksvattensituationen i världen? Hör av dig till mig: pelle.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".