1 av 2
Hans Rosling får Borgströmpriset ur prinsessan Christinas hand
2 av 2

Debatt om de svenska sockerplantagen i Tanzania

Hans Rosling, professor i Internationell Hälsa vid Karolinska institutet och megakändis på Youtube har reagerat på vårt inslag om svenska etanolföretaget Sekabs planer i Tanzania. Rena Tintinsnacket att tala om kolonialism av professor Ian Bryceson och hans kollegor, tycker Hans.

Hans Rosling tar sin egen morfar som exempel. Han var herde (vallpojke) i Uppsala. Sedan dess har Sverige gjort en enorm resa som Tanzanias befolkning nu också vill göra. När Hans Rosling föddes hade Tanzania 7 miljoner innevånare, nu är det 38 miljoner och det lär inte ta stopp förrän vid 80 miljoner.

– Och de vill också ha tvättmaskin, precis som vi, säger Hans Hans minns hur hårt det var för hans mamma att tvätta för hand och att det blev tid över att gå till biblioteket när familjen fick sin första tvättmaskin. Visst är det ett djärvt projekt att anlägga storskalig etanolframställning i Tanzania, socialt, ekonomiskt och miljömässigt. Därför ska vi ha tummen i ögat på företag som vill satsa, men inte stoppa dem. Det kommer att gå käpprätt åt fanders om Tanzanias bönder och herdar fortsätter som nu. De svälter inte på grund av för lite hektar utan för att de odlar som bonden Paavo gjorde. De behöver nytt utsäde, gödsel och dragdjur eller helst traktorer, el och kvarnar anser Hans Rosling.

För tre år sen kontaktade etanolföretaget Sekab Hans Rosling för att se om hans forskargrupp kunde bidra med kunskap i hur man minimerar de sociala påfrestningarna som ökad HIV och malaria i Tanzania vid en storskalig investering av sockerrörsodling. Hans anser att det är bra om svenska företag kan vara med på ett hörn i Tanzania så att inte bara Kina, Indien och Brasilien sköter ruljansen.

Vad tycker du?

Läste förövrigt i att Sekab håller på att gå i konkurs om man inte snabbt fyller på kassan.
Hans Roslings är aktuell med sin föreläsning om befolkningssituationen i världen som har miljontals tittare på Youtube, och han har dessutom precis fått Georg Borgströmpriset av Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien ”för hans globalt inriktade verksamhet gällande människans livssituation med hälsan som utgångspunkt”.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista