1 av 2
Svenskarna köper allt mer kemikaier för att slippa rensa ogräs. Foto Erik Abel / SCANPIX
2 av 2

Kemialiedjungeln

Jag stötte på en häpnadsväckande siffra idag. Människan har hittills producerat omkringAlla används förstås inte idag, men tillräckligt många för att man ska haja till.

2007 registrerades 81 000 kemiska produkter som importerades eller producerades i Sverige i

Produkter som innehöll 14 000 olika kemiska ämnen. Vad vet vi egentligen om alla dessa ämnen och hur de påverkar miljön och oss själva? Och finns det något sätt att mäta vad man själv utsätts för? Det är några av de frågor jag ska ställa till våra gäster på onsdag när vi ska diskutera kemikaliesituationen - ”det är en djungel” sa, professor i miljökemi, som är en av de inbjudna.

Kanske har du några frågor att skicka med?

Själv tänker jag ta med mig de där små, fantastiska kuddarna som innehåller nåt mystiskt ämne som alstrar värme när man bryter på ett litet inmonterat metallbläck. Så sköna att stoppa in i vanten när man knutit för många barnskridskor - men vad innehåller de egentligen? Varm plast luktar skumt. Vi hörs i morgon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista