World Watch Institute visar på möjligheterna. Foto: Scanpix)

State of the world 2009: Den ljusnande framtid är vår(?!)

Så har den kommit. Den digra luntan ”State of the world 2009” från World Watch institute. Och hör och häpna: Den gör mig inte knäckt. Alls!

Årets genomgång av tillståndet i världen har fått undertiteln ”Into a warming world”, och det finns flera inslag i denna läsning som är riktigt hoppingivande.

Jag väntade mig 284 sidor av eländesbeskrivning. När World Watch Institute ska redogöra för vad vi måste göra för att avvärja en katastrofal klimatförändring, plus för vad den värmning vi ändå väntas få kommer att få för konsekvenser... Att läsa den luntan skulle nog kännas ungefär som att någon slog mig i huvudet med den, trodde jag. Men icke.

Jag har inte hunnit igenom så många av de 284 sidorna än, men de jag hittills läst har fått mina ögonbryn att åka upp i pannan några gånger. Först när jag läste ett avsnitt om . Ja, faktiskt. Kina har blivit världens största utsläppsland vad gäller koldioxid och utsläppen väntas öka – det är ju inte så ljust. Men nu får jag lära mig att sektorn förnyelsebar energi i Kina har tagit fart ordentligt. Landet har seglat upp till en världsledande position inom både solcells- och vindkraftsindustrin, enligt State of the World 2009. Det ljusnar!

Nästa gång jag bekymrar mig om det stora landets ökande koldioxidutsläpp ska jag dessutom ha i minne att utsläppen till ungefär en tredjedel kan hänföras till exporten. Det blir allt mindre klart vad sopa rent för egen dörr betyder...

I Indien, som om några decennier väntas gå om Kina som folkrikaste land, gör inte den politiska ledningen just något åt klimatfrågan, men privata affärsmän tar saken i egna händer. I en undersökning ansåg 65 procent av dem att Indien bör ta ledningen i klimatåtgärder, och de ser och etablerar sig på den nya marknaden för förnyelsebar energi, gröna produkter och smarta hus, enligt State of the World-rapporten.

Och så nåt jag trodde på, där rapporten förefaller göra tummen ner:

Det brukar sägas att koldioxiden från till exempel kolförbränning i framtiden måste avskiljas och lagras djupt nere i marken. Men World Watch Institute pekar på att tekniken för det tar sådan tid att utveckla, att när den är klar att tas i drift, ja då kan förnyelsebara energikällor som havsbaserad vindkraft och solvärmekraftverk, redan ha konkurrerat ut kolkraften prismässigt.

Kanske är det så – med smarta indiers och kinesers hjälp!

Jag ska hinna läsa några kapitel till i State of the World 2009 före en träff jag har bokad onsdag eftermiddag med en av författarna, Christopher Flavin. Så jag vet lite mer vad jag ska fråga honom. Det där med koldioxidlagringen vill jag i alla fall veta lite mer om, den där tekniken som alla pratar om, tror inte WWI på den?

Ta gärna en titt på rapporten du också, på hemsida, och kom med förslag om vad jag ska fråga Flavin om. Eller fundera bara på det lilla jag har skrivit här och kom med kommentarer och synpunkter!

Jag återkommer efter träffen, och räknar med att lägga ut en råversion av intervjun här någon gång under onsdag eftermiddag.

Camilla Widebeck

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista