1 av 4
Vi har hittills tillverkat omkring 10 miljoner olika kemikalier
2 av 4
3 av 4
Carola Lidén och Anna Ledin har botaniserat i Vetenskapsradions kök
4 av 4
Johan med de suspekta handvärmarna

Mot en giftfri miljö?

Idag fick vi besök av två professorer med god inblick i ”kemikaliedjungeln” vi lever i. Carola Lidén, professor i yrkes- och miljödermatologi vid Karolinska institutet och Anna Ledin, professor i miljökemi och analytisk kemi på Danmarks Tekniske Universitet (och dessutom huvudsekreterare i Formas) hann med Klotet innan de skulle diskutera hur vi skall uppnå en Giftfri miljö 2020 på

När man påminns om den enorma mängd kemikalier vi har omkring oss (100-tusentals, enligt Anna Ledin ),och som vi dessutom vet väldigt litet om när det gäller påverkan på människa och natur, så tänker jag att det är väl bara en tidsfråga tills jag själv står där med uppsvällt ansikte eller en obegriplig klåda över hela kroppen. Idag finns 4000 kända kontaktallegener- men hur många är då okända?! Om jag själv väljer parfymfritt och försöker undvika tex konserveringsmedel räcker det ju ändå bara en liten bit. Det mesta utsätts vi ju för helt omedvetet. Eller i alla fall ofrivilligt. Som gårdagens parfymdränkta granne på en fullsmockad tunnelbana.

Nu slänger jag i alla fall sonens handvärmare.

Åtminstone tills tillverkaren kan garantera att de inte minskar min chans att bli farmor i framtiden.

Här kommer några

Och tre frågor som Anders Dieseberg skickade med på bloggen. Anders tycker kanske att mitt perspektiv är väl pessimistiskt.


Forskarna är i alla fall eniga om att de ämnen vi bör få bort snarast är de som inte bryts ner i naturen, de som är cancerogena och de som är hormonpåverkande. Jag vågar inte ens tänka på hur många prioriteringslistor de egentligen fyller.

Gå in och räkna ledsna, röda gubbar här så förstår du vad jag menar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista