State of The World 2009 ger hopp trots dyster klimatbild

När Christopher Flavin, ordförande för World Watch Institute, kom till Stockholm för att presentera rapporten State of The World 2009, var det en lättad man vi mötte. Trots att han konstaterade att den senaste klimatforskningen visar att det är ännu mer bråttom än vi trodde att hejda den globala uppvärmningen.

– Det är roligt att för första gången på åtta år kunna komma till Stockholm utan att behöva be om ursäkt för att jag är amerikan, sa han med ett leende.

Han radar upp goda tecken från det nya amerikanska presidentskapets två första veckor. Obama har tillsatt kompetent folk på viktiga positioner, till exempel som presidentens vetenskapliga rådgivare och energiminister. Enskilda stater har fått tillåtelse att ställa stränga avgaskrav. Nya poster med ansvar inom klimatområdet har också tillkommit.

Framöver kommer de europeiska länderna ha bättre samtalspartners på andra sidan Atlanten än tidigare, när det gäller klimatfrågan, konstaterade Flavin nöjt och pekade bland annat fram emot det kommande svenska ordförandeskapet i EU.

Redan före seminariet, som i skrivande stund fortfarande pågår, intervjuade jag Christopher Flavin. Då talade vi inte om den amerikanska politiska ledningen utan om just det som State of the World-rapporten handlar om i år: Tillståndet i världen i stort, just vad gäller klimatfrågan.

Och även då lyckas Flavin med konststycket att säga att det är mer bråttom än vi trodde, och ändå inge hopp. Det händer mycket nu, säger han.

I intervjun som du kan höra på länken här, konstaterar Christopher Flavin bland annat följande:

– Att hejda uppvärmningen vid 2 grader räcker inte, vi måste hålla nere den mer än så. Och vi ligger redan 0,8 året över grundnivån (den förindustriella), så det är en rejäl utmaning.

– Vi måste inte bara få ner utsläppen – under senare delen av det här seklet måste vi komma till minus-utsläpp! Fånga in koldioxid ur atmosfären och binda den, alltså. Med jord-och skogsbrukets hjälp kan vi göra det. Kanske, men bara kanske, är det också en bra idé att lagra koldioxid i underjorden.

– Energisektorn håller på att förvandlas helt. Kina har blivit ledande när det gäller solceller och vindkraftsteknik.

Jag känner hopp efter att ha pratat med Christopher Flavin, trots att han kommer med dystra beskrivningar också. Lyssna på intervjun, och berätta hur du reagerar!

Hela rapporten State of the World 2009 kan du hitta .

Och här kan du också höra Björn Lomborgs,( adjungerande professor vid Copenhagen Businessschool ) kommentar till rapporten. Lomborg tycker bla att vi bör satsa 10 gånger mer på forskning och utveckling av kolsnåla metoder.

Camilla Widebeck

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista