1 av 2
2 av 2

Två hål i väggen år 2020

Igår gjorde regeringen klart hur man tänker sig att Sveriges energisystem ska se ut om 11 år. Målet är 50 % förnybar energi (10 % i transportsektorn), 20 % effektivare energianvändning och 40 % minskning av klimatgasutsläpp. Men mest uppmärksamhet har det blivit i media kring eventuell ersättning av uttjänta kärnkraftsreaktorer.

Regeringen skriver: ”Tillstånd för nya reaktorer kommer att prövas enligt lagstiftningens krav på bästa tillgängliga teknik”.

- Då blir det dagens teknik, möjligen med någon liten förbättring, eftersom det tar ungefär 10 år från beslut tills en ny reaktor kan vara i drift, säger Jan Blomgren som är föreståndare för Svenskt kärntekniskt centrum till Vetenskapsradion.

Det skulle i så fall bli med den tredje generationens kärnreaktorteknik, av samma sort som nu byggs i Finland och Frankrike. Den liknar det vi redan har i Sverige, men den här nya typen av reaktorerna klara en härdsmälta.

Sen finns det också en fjärde generationens kärnkraft, men den lär inte vara färdigutvecklad förrän om sådär 30-40 år, enligt Jan Blomgren. Istället för vattenbromsning av neutronerna så kyler man med flytande metall eller gas under högt tryck och då kan man använda inte bara uran 235 utan även uran 238, som det finns oerhört mycket mer av i naturen. Nackdelen är att avfallet bli mer radioaktivt, men det avklingar fortare, på några hundra år istället för hundratusen år.

Visionen från regeringen är att Sverige år 2050 inte släpper ut några växthusgaser alls till atmosfären. Fram till 2020 ska utsläppen minska med 40 % och 1/3 ska ske i på andra håll i form av tillgodoräknande av utsläppsminskningar med koldioxidhandel genom energiinvesteringar i fattigare länder. Dessutom ska energiskatter och drivmedelsskatter höjas. Regeringen vill dessutom gärna lägga beslag på den EU-finansierade pilotanläggningen för koldioxidlagring. Vindkraften ska byggas ut kraftigt (till 30 TWh) och det ska bli svårare att stoppa och överklaga snurror i det oändliga.

I klimatpropositionen som kommer i mitten av mars får vi se mer exakt vad regeringen planerar. Räkna med att Klotet kommer att nagelfara dessa satsningar framöver.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista