1 av 2
2 av 2

Är det värt att lappa och laga?

Klotets direktsända telefonväkteri har stängt och chatten likaså. Men ni kan lyssna på programmet här på bloggen och läsa svaren i chatten.

Frågan gällde: bör vi köpa nytt hela tiden för att hålla igång ekonomin och få pengar över till miljösatsningar? Eller borde vi reparera och återanvända istället? Och hur långt är Du beredd att gå i ditt liv för att minska koldioxidutsläppen?
Fortsätt gärna kommentera här under bloggen.

I studion sattsom forskar om klimatanpassningar på Totalförsvarets forskningsinstitut FOI. Hon vet allt om hur mycket koldioxid olika sätt att äta eller resa innebär och vad folk i gemen är beredda att göra för miljön.

Dessutom medverkadesom forskar om hållbar design vid Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm KTH. Han lär morgondagens ingenjörer att bygga mer miljövänliga produkter och vet varför det inte lönar sig att ta fram saker som håller länge, eller går att laga själv.

Och så besökte Malin Olofsson Anna-Kristina Övelius och hennes sonsöner Per och Erik.
- När en knapp gått av på en skjorta så menar jag att den skjortan är trasig och då åker den i soporna. Det är lättare att köpa en ny än att laga den gamla. Det är ju ändå så billigt, säger Per 23 år.
Men hans farmor Anna-Kristina, som lärt sig att lappa och laga allt som går, oroas över sitt barnbarn.
- Vi måste spara på det vi har. Både för miljöns och ekonomins skull, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista