1 av 2
2 av 2

Klimathopp i Obamastan?

Jag har landat i Chicago för att bevaka världens största vetenskapliga konferens, AAAS. Den ordnas varje år av American Association for the Advancement of Science, som väl kan översättas till Amerikanska vetenskapsfrämjandet och som bland annat ger ut tidskriften Science.

Här pågår under några dagar 175 olika symposier och jag ska försöka hinna gå på några av dem i alla fall. Problemet är bara att det är så många parallella sessioner så jag kommer att tvingas välja mellan att lära mig mer om det senaste inom genförändrarde grödor, eller hur hållbara biobränslen egentligen är eller hur man kan binda kol i marken eller den hetast nanoforskningen som kan bli till förnyelsebar energi. Ni förstår, det vore bra om någon kunde klona mig. Förövrigt kommer den danska fysikern Lene Vestergaard Hau hit på lördag och pratar om teleportering, så det kanske går? Jag tänker blogga under helgen, vi får se om det blir i fyra exakta kopior eller inte.

Redan nu kan jag berätta om mötet med William Cheung som är forskare vid University of British Columbia och som gjort de första beräkningarna av vad som kommer hända med matfisken vid ett varmare klimat de närmaste 50 åren. Många arter tvingas flytta mot kallare vatten närmare polerna för att trivas. Cheung har gjort datorsimuleringar av hur över 1000 kommersiella fisk- och skaldjursarter påverkas av ett uppvärmt hav och ändrade havsströmmar. Och då visar det sig att fiskeflottor i tropiska vattnen drar en nitlott, medan svenska fiskare sannolikt kommer kunna håva hem storfångster. Visserligen blir det nog mindre torsk, men istället mera rödspätta till exempel.

Igår kväll åt jag förövrigt middag på en italiensk Chicago-restaurang som påstås vara Barack Obamas favorit när han besöker sina hemtrakter. Senare idag fredag kommer förövrigt en annan amerikansk president (nästan var han det i alla fall), nämligen nobelpristagaren och klimatpredikaren Al Gore. Får se om han har något hoppfullt att säga?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".