1 av 3
ur Miljöbilsfeber, SVT
2 av 3
3 av 3
ur Miljöbilsfeber, SVT

Miljöbilsfeber och svensk etanol

Inför helgen vill jag gärna tipsa om en strålande dokumentär, ”Miljöbilsfeber” av Pär Fjällström på SVT
Där berättas tex Sekabs företagshistoria från allra första början och hur det kommer sig att Sverige satsat så stort just på etanol medan andra länder valt att utveckla tex bränslesnålare bilar eller elbilar.

Tillägg: Svenska naturskyddsföreningen granskar


Här får man både en ordentlig genomgång av för- och nackdelar med olika motorer ( förbränningsmotor kontra bränsleceller eller hybridmotor tex.) Men också höra hur forskarna räknar på vad som egentligen ger mest nytta för klimatet.

Ett exempel: att odla vete för etanolproduktion på 1 hektar mark i Europa ger tex en minskning av 4 ton koldioxid/ år. Odlar man istället energiskog på samma mark som förgasas till el som ersätter kolkraft minskar koldioxidutsläppen med 23 ton/ år ! Det gäller verkligen att tänka till hur vi ska använda den allt dyrbarare jordbruksmarken i framtiden alltså. Filmen slutar också hoppfullt. Så många bilmärken som står på kö för att leverera den nya energisnåla bilen. Blir min nästa bil en plugin-hybrid eller en norsk liten el-bil eller kanske något helt nytt revolutionerande?! Trevlig helg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".