1 av 2
Skorstensrök Foto: Jessica Gow / SCANPIX
2 av 2

Finanskrisen - bra eller dålig för klimatet?

Jag är nu på väg att ta på mig de gröntonade glasögonen och kolla på finanskrisen. Vad innebär den för klimatet? Vissa säger att finanskris och lågkonjunktur är rena klimatkatastrofen eftersom det då blir mindre pengar att satsa på utsläppsminskande teknik och andra klimatåtgärder. Men andra menar att färre kulor skapar mindre konsumtion och därmed mindre utsläppsalstrande produktion. Man hamnar alltså lätt i frågan om hur hållbar den ständiga efterfrågan på tillväxt är. Några personer jag vill försöka få tag i är Herman Daly och Klas Eklund för att höra vad de säger i frågan. Vem skulle mer kunna vara intressant?

Jag ska också försöka ta reda på vad finanskrisen har inneburit för utsläppen. Oljepriset har ju gått ned men innebär det att oljeproduktionen har minskat? Och hur ser det ut med halten koldioxid i atmosfären - har den slutat öka i och med finanskrisen? Kim Holmen vid Norska Polar Institutet säger att det har den inte. Han hänvisar till nya svenska mätningar som visar att CO2-halten i atmosfären vid Svalbard låg på 392 ppm i december 2008. Det innebär en ökning med 2-3 ppm sedan december 2007.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".