Att sluta slänga mat kan föda världens hungriga

”Varje dag får planeten 200 000 nya munnar att mätta. År 2050 kommer världens befolkning att ha ökat till 9.2 MILJARDER (ska det förstås vara som Max så riktigt påpekade ) människor mot dagens 6,7 miljarder. Det vanligaste svaret på hur vi ska kunna föda alla brukar vara att vi måste öka livsmedelsproduktionen med 50 % tills dess. Men tänk om lösningen helt enkelt är att sluta slösa med maten ? ” Ännu ett sånt där räkneexempel som man hajar till inför. Det är franskasom
idag skriver om en rapport från FNs miljöprogram där man räknat på saken.

Enligt rapporten skulle en bättre användning av de miljoner ton livsmedel som idag slängs av konsumenterna, eller kasseras redan innan de nått ut till oss, räcka för att föda även en framtida 9 miljarders befolkning. Några exempel:I Storbrittanien slängs 1/3 av de inköpta livsmedlen utan att ens ha nått matbordet. I USA försvinner mat för 100 miljarder dollar per år- bara under resan från producent till konsument- och 30 miljoner ton fisk kastas tillbaka i världshaven varje år. Att minska slöseriet med mat är ” en hittills mycket litet utforskad väg som dessutom kan minska trycket på bördig jorbruksmark och hejda avskogningen” enligt . Rapporten presenterades på FNs miljömöte i Nairobi.

Man häpnar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".