Klotet har läst ”Klimatnotan - de rikas ansvar och de fattigas rätt till utveckling”

Rapporten handlar om vad de fattigaste länderna kräver inför klimatförhandlöingarna i Köpenhamn och är utgiven av Forum Syd, Diakonia, Kooperation utan gränser och Naturskyddsföreningen. Göran Eklöf som är biolog och författare till utredningen gästar Klotet idag.

Kostnaderna för att motverka klimatförändringarna och anpassa samhällen till dem beräknas bli enorma. Göran Eklöf hänvisar i rapporten till flera olika utredningar som pekar på att det minst kommer att kosta lika mycket som världens samlade bistånd och troligen betydligt mer (flera hundra miljarder US dollar). I enlighet med Klimatkonventionen är det framförallt de rika länderna som genom sitt historiska ansvar för klimatförändringarna ska stå för notan. Göran Eklöf talar om ett skadeståndsansvar.

G77-länderna och Kina kräver att en stor omställnings och anpassningsfond bildas rakt under klimatkonventionen så att även mottagarländerna får något att säga till om när det gäller fördelningen, och det finns en stor skepsis att bara marknadslösningar som CDM, dvs att rika länder köper utsläppsminskande åtgärder i u-länder kommer att räcka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".