Haven blir allt surare

Världshaven har blivit ungefär 25% surare de senaste 150 åren, om det fortsätter på detta vis hotas många djurarter av utrotning. Anledningen till att ph värdet sjunker tros vara att koldioxidhalten i atmosfären är så hög så att haven inte längre klarar av att buffra den, i vattnet ombildas det till kolsyra som därmed gör vattnet surare. Men forskningen om havsförsurningen är ännu i sin linda och ingen vet hur ekologin i vattnet kommer påverkas av det. I Klotet kommer vi ta reda på mer om vad forskarna känner till om det gigantiska  hotet som försurningen av havet innebär, och om hotet är så allvarligt som det verkar?

Att de stora vattenmassorna i haven överhuvudtaget skulle kunna påverkas av en högre koldioxidhalt var det väldigt få som trodde eller kände till för ett tiotal år sen. Forskaren Jon Havenhand vid Tjärnö marinbiologiska laboratorium utanför Strömstad studerar hur ryggradslösa djur i havet påverkas av det allt surare vattnet. Han berättar att han tidigare lärt studenter att havet kan buffra all koldioxid i luften.

- Men tyvärr det där stämmer inte, säger han. Ännu står det inte i några läroböcker men förändringarna har gått så snabbt efter industrialiseringen så havet hinner inte med att ta hand om all koldioxid. De är inte förrän de senaste tio åren som det här uppmärksammats.

De djur som man vet kommer drabbas av försurningen är de som bygger skal eller skellett av kalk. I laboratoriestudier har man även sett att vissa arter får svårare att fortplanta sig. Andra arter, som tillexempel, blåmussla verkar inte påverkas alls.

Vad tänker ni lyssnare/läsare om det här? Behöver man oroa sig eller är det ännu bara ett larm bland alla andra?

Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista