Är Frankrike redo för en grön revolution?

I Paris är luften lika tung som förr, tunnelbanan lika full och förorterna lika slitna. Men om man vågar trotsa den hetsiga trafiken och inte har anlag  för astma kan man numer ta sig genom staden på populära hyrcyklar istället, och redan första dagen noterar jag en annons för ekologisk mat från en av de stora matkedjorna - redan det ett tecken på en mindre fransk revolution!  

Fransmännens miljömedvetenhet vaknade sent, med  svenska ögon sett. Men nu verkar en hel del vara på gång. När president Nicolas Sarkozy kom till makten 2007 inledde han en serie rundabords-samtal med representanter från regering, politiska partier, fackföreningar och miljöorganisationer för att sätta fokus på miljöfrågorna i det franska samhället och i politiken.som samtalen kallas, kändes verkligen som något nytt och hoppfullt när den drog igång. Och den första lagtexten, som röstades igenom med stor majoritet för en månad sedan, drar upp de stora linjerna för hur Frankrike vara med och hejda den globala uppvärmningen och bli ett hållbart samhälle. Och det finns sannerligen jobba att göra!

För trots att detta är ett av europas största jordbruksnationer, beryktat för sin matkultur, hör den franska maten till den minst hälsosamma. Franska bönder hör nämligen också till de som använder mest bekämpningsmedel och konstgödsel. Bara två procent av marken används för ekologisk odling, en siffra som regeringen nu vill höja till 20 procent år 2020. Användningen av kemiska  bekämpninsmedel skall minska med 50 procent under samma tidsperiod, 2000 kilometer ny snabbjärnväg skall byggas och andelen förnyelsebar energi ska öka med 23 procent. Igår presenterade jordbruksminister Michel Barnier en vision för hela europa i en debattartikel i dagstidningen  Le Monde. ”Vi måste bli gröna för att överleva” skriver ministern och propagerar för ”ecocroissance” , en ekologisk tillväxt.  Michel Barnier föreslår ett europeiskt stormöte, efter fransk modell, där alla aktörer för en hållbar utveckling möts i Stockholm vid slutet av det svenska ordförandeskapet i EU.  Målet skall vara att formulera och lansera en ny grön tillväxtmodell.Under veckan ska jag försöka ta reda på hur mycket som är fagert tal och hur mycket verklig. grön revolution som egentligen är på gång i Frankrike.

                                                                                             

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista