Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Vetenskapsradions internationella miljöprogram.
1 av 2
2 av 2

Klotet synar Rysslands kort i klimatspelet

Förra veckan berättade vi vilka krav som G77-länderna och Kina kommer att ställa i de kommande klimatförhandlingarna i december i år i Köpenhamn. Idag ska vi syna en annan nyckelspelare, nämligen Ryssland, som står för 6 % av jordens samlade utsläpp av växthusgaser och som är en stor olje- och naturgasproducent.

En högljudd grupp vetenskapsmän som ingår i den Ryska Vetenskapsakademin är klimatskeptiker. De har skrivit till Vladimir Putin när han var president för att stoppa att Ryssland skrev under Kyotoavtalet. En av dem är Oleg Sorokhtin, han är professor i fysik vid Oceanografiinstitutet, och ledamot av Vetenskapsakademin sen 40 år.

Paradoxalt nog arbetar han på ett av instituten som ingår i en rapport som för två veckor sedan visade fakta över global uppvärmning i Ryssland. En rapport som kompletterade en strategisk prognos gjord 2005. Den nya tre år senare visar att alla prognoser från 2005 stämde och överträffades när det gäller uppvärmning och naturkatastrofer bland annat.

Viktor Blinov, vice chef för Roshydromet , det vetenskapliga program globalt samarbete och information om global uppvärming och klimatförändringar motsäger däremot Oleg Sorokhtin. För honom är frågan om klimatförändringar särskilt angelägen för Ryssland och det märks redan både vad gäller förändringar och hur det får påverkan på ekonomin och socialt.
Områden med tjäle har tinats, floder har svämmat över. Mer än 60 procent av rysk yta har permafrost och uppvärmningen innebär stora omvälvningar för dessa områden. 

– Infrastruktur, vägar och hus kommer drabbas negativt, säger Blinov. Det kan påverka husens grundstrukturer liksom olje och gasbolagens pipelines när marken tinas upp. I den nya rapport som Roshydromet publicerade med data över uppvärmningen visar det sig att temperaturerna stigit än mer än det som beräknades 2005.
– Praktiskt taget alla de prognoser vi gjorde i den förra rapporten har slagit in eller som fallet är med temperaturen har blivit högre. I Ryssland har temperaturökningen varit i snitt 1,9 grader och vi har kunnat se att den globala uppvärmningen slagit hårdare mot Ryssland, säger Blinov.

Den andra skolan bland ryska vetenskapsmän hävdar att en uppvärmning snarare gynnar områden med permafrost. Men framförallt anser inte de ryska klimatskeptikerna att det pågår en uppvärmning till följd av koldioxidutsläpp. Oleg Sorokhtin är professor i fysik och arbetar på oceanografiinstitutet, som lyder under Ryska Vetenskapsakademin, men också finns med under Roshydromet.
– Alla de som har kunskap om och förstår fysik avfärdar helt tanken om växthusgaser, uppvärmning och koldioxidutsläpps påverkan på klimatet, säger Oleg Sorokhtin.

För honom handlar hela frågan om en kamp mellan kunniga vetenskapsmän och okunniga känslomänniskor eller politiker som utnyttjar frågan för egen vinning.
– Den uppvärmning som vi sett nu och det har vi sett helt klart, men det beror på solens aktivitet och det handlar om naturliga cykler, nästa 30 år kommer det gå åt det andra hållet med avkylning hävdar han.

Precis som förra gången i Kyoto kommer Ryssland konstra och krumbukta innan något skrivs på. Det förvarandes det för på förmötet i polska Poznan från den ryska sidan. Det här sättet att agera är typiskt för Ryssland och också ett sätt att försöka hantera personer som Oleg Sorokhtin, för oundvikligen kommer han och Ryska vetenskapsakademin igen skriva och kräva att det inte blir någon underskrift för Kyoto, att det missgynnar Ryssland på alla sätt och att det inte finns något problem med utsläpp.

För att förstå varför det faktiskt tas hänsyn till denna minoritet av vetenskapsmän måste man titta på synen på vetenskap i Ryssland, den tyngd de har gör att de inte automatiskt kan avfärdas varken av rön internationellt eller från FN organ. Trots att den officiella ryska linjen ändå är densamma som IPCC:s.
Att ha i bakhuvudet att det här är landet vars ledare valde att vända floders lopp och där tämjandet av naturen var en del av ideologin, därför anser många ryssar att också detta problem kan lösas om man går vetenskapligt tillväga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".